ZASTUPNIK U PFBIH

Abaspahić posjetio poljoprivrednike u Bosanskoj Dubici kojima je nevrijeme nanijelo ogromnu štetu

Usijevi bošnjačkih povratnika u Bosanskoj Dubici uništeni su u nedavnom nevremenu koje je pogodilo ovaj grad u entitetu Republika Srpska

Fuad Abaspahić. Fena

FENA

8.7.2024

Fuad Abaspahić, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, posjetio je poljoprivrednike u Bosanskoj Dubici kojima su led i grad nanijeli ogromne štete na usjevima. Posjeta je organizirana na poziv Jasmina Spahića, odbornika u Skupštini opštine Bosanska Dubica.

Usijevi bošnjačkih povratnika

Usijevi bošnjačkih povratnika u Bosanskoj Dubici uništeni su u nedavnom nevremenu koje je pogodilo ovaj grad u entitetu Republika Srpska. Radi se o stotinama dunuma usjeva, posebno kukuruza.

- Došao sam kako bih pružio moralnu podršku ovim vrijednim ljudima i najavio inicijativu za pomoć putem Vlade Federacije i kantonalnih vlada. Ovi ljudi su izgubili praktično dvije sezone. Prva sezona je to što neće ubirati plodove svoga rada, a druga je to što neće na jesen biti u mogućnosti da kupe sadni materijal za proljeće - izjavio je Abaspahić tokom posjete.

Abaspahić je naglasio važnost hitne intervencije kako bi se spriječila daljnja šteta i osigurao opstanak povratnika u ovom području.

- Apelujem na sve nevladine organizacije, kantonalne vlade i Federalnu vladu da pomognu ovim ljudima. Ovo su časni i pošteni domaćini koji žive od svog rada. Ako im ne pomognemo sada, bojim se da ćemo imati problem opstanka Bošnjaka ovdje u Bosanskoj Dubici -kazao je Abaspahić.

Nadoknada štete

Federalni zastupnik obećao je da će u narednom periodu, u dogovoru sa Vladom FBiH i resornim ministarstvima, razgovarati o nadoknadi štete.

- Od mene će kao federalnog zastupnika i kao građanina BiH imati moralnu i svaku drugu podršku kako bi se sanirale ove štete - zaključio je Abaspahić.

Ova posjeta i najava konkretnih koraka za pomoć poljoprivrednicima dolazi u trenutku kada je podrška povratnicima i njihovom opstanku od iznimne važnosti za očuvanje demografske strukture i ekonomske stabilnosti u Bosanskoj Dubici.

Odbornik u Skupštini opštine Bosanska Dubica Jasmin Spahić zahvalio je federalnom zastupniku Fuadu Abaspahiću na interesovanju za štete na usjevima i na posjeti Bošnjacima povratnicima u Bosanskoj Dubici.

- Želim se zahvaliti gospodinu Abaspahiću što se odazvao mome pozivu i došao nam u posjetu kako bi se lično uvjerio u štete nastale uslijed prirodnih nepogoda ovdje u Bosanskoj Dubici. Iskreno se nadam da će gospodin Abaspahić putem Vlade Federacije BiH i kantonalnih vlada iznaći mogućnosti da se pomogne ovim ljudima i da se u narednim danima pokuša sanirati nastala šteta, odnosno da se bošnjačkim povratnicima ovdje finansijski pomogne prevazilaženje ovog belaja kojih ih je zadesio. Koristim priliku da se zahvalim drugim institucijama koje su pokazale interes za ovaj problem bošnjačkih povratnika i koji će nas posjetiti ovdje, te se nadam da ćemo ovaj problem rješiti u što kraćem roku - poručio je odbornik Spahić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.