SVI ODLAZE

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH: U Sloveniji i Njemačkoj radi 100.000 bh. radnika

Od početka 2013. godine do danas 91.390 radnika iz BiH zaposleno je u Sloveniji, a 7.335 u Njemačkoj

Veliki broj radnika van BiH. Facebook

Alen Bajramovic

prije 2 dana

U prvih pet mjeseci ove godine 2.597 radnika iz BiH, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (AZR) BiH, pronašlo je posao i potpisalo ugovore o radu s poslodavcima u Sloveniji.

Od početka godine do 30. juna Njemačka je izdala 127 radnih dozvola za građane naše zemlje.

Medicinska škola

Inače, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u zapošljavanju samo za ove dvije zemlje, s tim što Slovenija traži radnike svih zanimanja, a Njemačka samo osobe sa završenom srednjom medicinskom školom općeg smjera ili smjera pedijatrijske njege.

Na ovaj način, od početka 2013. godine do danas, 91.390 bh. radnika zaposleno je u Sloveniji, a 7.335 u Njemačkoj. S podacima o broju bh. radnika u drugim državama Agencija ne raspolaže.

Podaci o broju dozvola za Sloveniju. Avaz

- Svrha međunarodnih sporazuma o zapošljavanju, prema kojima mi djelujemo, jeste da se zaštite naši radnici prilikom odlaska na rad u druge zemlje. 

Naši građani odlazili su na rad u Sloveniju i prije 2013. godine, kada je stupio na snagu sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom, ali od 2013. godine naši radnici su u daleko povoljnijem položaju - kaže stručni saradnik za informiranje ARZ BiH Boris Pupić.

Radna viza

Podsjeća na obavezu poslodavaca da radniku o vlastitom trošku osigura radnu dozvolu i ugovor o radu, nakon čega će on u ambasadi države u koju odlazi aplicirati za radnu vizu.

Podaci o broju dozvola za Njemačku. Avaz

- Zbog toga naši radnici uživaju ista prava, kao i domaći u Sloveniji i Njemačkoj, mogu se učlaniti u sindikate, imaju dobru zaštitu od Inspektorata za rad u Sloveniji, a najvažnije je da tokom samog posredovanja poslodavac mora dostaviti sve informacije o vrsti i troškovima smještaja, mjestu rada, ko finansira troškove ishrane, dolaska u državu rada, ali i povratka u BiH - ističe Pupić.

Teško da ih prevare

- Agencija za rad i zapošljavanje BiH upravo prati ovu proceduru i mi nemamo slučajeva da su radnici prevareni. Imamo i dodatne mehanizme zaštite naših radnika tokom njihovog boravka u inozemstvu, koje nam omogućava upravo sporazum o zapošljavanju - navodi Pupić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.