NEUM

Potpisan sporazum o saradnji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Sudske policije

Sporazum uključuje i odredbe koje se tiču osiguranja imovinske koristi privremenom mjerom

Potpisan sporazum. Fena

FENA

prije 2 dana

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Sudska policija u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su u Neumu potpisali Sporazum o saradnji koji prije svega ima za cilj adekvatnu implementaciju Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sporazum su potpisali v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić i direktor Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine Dženad Grošo.

Cilj Sporazuma 

Cilj Sporazuma je da se odluke sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine vezane za privremeno ili trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom izvrše na efikasan i siguran način, odnosno da Agencija i Sudska policija vrše zajedničke pripremne aktivnosti i razmjenu operativnih informacija kako bi u skladu sa ovlaštenjima i obavezama proisteklim iz sudske odluke postavljeni zadaci bili realizirani u cjelosti i blagovremeno, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Sporazum uključuje i odredbe koje se tiču osiguranja imovinske koristi privremenom mjerom, gdje će Sudska policija u skladu sa rješenjem suda pružiti pomoć u provođenju sudskih odluka Agenciji, kojom prilikom će stvariti potrebne sigurnosne uslove za nesmetano provođenje sudske odluke i sigurnost učesnika u postupku izvršenja.

Također, Sporazumom je utvrđeno i organiziranje zajedničkih edukacija službenika Sudske policije, uposlenika Agencije i drugih relevantnih osoba sa ciljem pravilnog i efikasnog djelovanja u provedbi sudskih odluka vezanih za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i zajedničko djelovanje prema organima zakonodavne i izvršne vlasti sa ciljem uspostavljanja adekvatnog pravnog okvira potrebnog za rješavanje pitanja potrebnih za efikasnu realizaciju sudskih odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Direktor Sudske policije

Direktor Sudske policije je ukazao na važnost saradnje institucija nadležnih za provedbu sudskih odluka kojima se oduzima nezakonito stečena imovina što predstavlja bitan segment u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Također, direktor Grošo je ukazao i na potrebu istovremenog jačanja kapaciteta kako Sudske policije, tako i Agencije sa ciljem stvaranja preduslova za potpunu implementaciju seta antikorupcionih zakona u Federaciji BiH.

Potpisivanjem sporazuma stvorit će se potrebni preduvjeti za izvršenje sudskih odluka vezanih za oduzimanje imovinske koristi u smislu odredbi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, odnosno uspostavljanja efikasnije međusobne saradnje Agencije i Sudske policije iz drugih zakonom utvrđenih nadležnosti Agencije i Sudske policije, istakao je Bašić.

Predstavnici obje institucije su na kraju zaključili da ovaj događaj predstavlja još jedan korak ka jačanju saradnje i partnerstva u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će Agencija i Sudska policija, kao institucije koje su nadležne za provođenje sudskih odluka, u cilju prevazilaženja dosadašnjih problema i budućih izazova u radu, dodatno jačati saradnju sa pravosudnim institucijama, što će se intezivirati kroz buduće zajedničke edukacije, koordinacijske sastanke i druge aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje sveukupnih rezultata.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa OSCE-om, prenosi Ured Vlade za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.