SARAJEVO

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Predstavnički dom je prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Fena

FENA

prije 3 dana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon

Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektvo oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu amandmana II na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. U skladu s Poslovnikom, Ustavnopravna komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o Prijedlogu amandmana II na Ustav BiH.

Jedan od predlagača amandmana, poslanik Milan Dunović, je ranije kazao da se prijedlog amadmana na Ustav BiH odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Predstavnički dom je prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač Dom naroda državnog parlamenta. Prihvatanjem negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, ovaj Prijedlog zakona smatra se odbijenim. Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije prihvatila principe predloženog zakona.

Prijedlog 

Nije usvojen zahtjev poslanika Kluba SDA Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Prijedlog da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku je, zbog nedostatka entitetske većine, upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom nije usvojio zahtjev poslanika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. Budući da nije usvojen ni prijedlog za skraćeni postupak, ovaj Prijedlog zakona bit će razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri.

Danas je odlučeno da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, bude razmatran po skraćenom postupku.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Nabavka avio-karata u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Uz ovaj izvještaj Dom je usvojio zaključak kojim zadužuje Agenciju za javne nabavke BiH da izradi i dostavi Vijeću ministara BiH izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH u kontekstu rješavanja problema nabavke avio - karata u institutucijama BiH. Rok za implementaciju ovog zaključka je 30 dana.

Entitetska većina

Zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma upućen je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2023. godinu.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo bezbjednosti BiH.

K znanju je primljena i Informacija o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve za 2023. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH. Uz ovu Informaciju Dom je usvojio zaključak kojim poziva Vijeće ministara BiH da obavi raspravu i usvoji mjere kako bi bila unaprijeđena transparentnost dodjele sredstava iz budžetske rezerve.

Marin Vukoja, koji je izabran za sudiju Ustavnog suda BiH razriješen je dužnosti sekretara Predstavničkog doma PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.