SUD BIH

Nešković Zoran i ostali: Tučeni i tjerani da se tuku u “Rasadniku”

Mene su tukli Đerić, Šijak i Nešo - naveo je svjedok

Slaviša Đerić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

prije 2 dana

U nastavku suđenja za zločine na području Rogatice, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedoka koji je ispričao kako su vođeni na rad i tučeni u logoru “Rasadnik“.

Logori

Mehmed Hodžić je u istrazi ispričao kako je s drugim muškarcima izveden iz autobusa nakon napuštanja Žepe u julu 1995. i doveden u logor “Rasadnik“. Rekao je da su iz logora vođeni na kopanje rovova, kanala te sječu drva, a da su zatočenici udarani, piše detektor.ba.

- Mene su tukli Đerić, Šijak i Nešo - naveo je svjedok, dodajući da su zatočenike, koji su imali vidne povrede, krili kada bi dolazio Crveni krst.

On je kazao da su jedne prilike izvedeni da kopaju rupu za, kako im je rečeno, uginulu stoku. Naveo je da su trojica logoraša nestala.

Za nečovječna postupanja, ubistva i seksualna zlostavljanja nad civilima počinjena u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici – od kraja jula do 22. decembra 1995. godine – optuženi su Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet. Nešković je optužen u svojstvu komandira, a ostali u svojstvu stražara.

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz Fatime Duraković koja je kazala da je njen suprug Sabit izveden iz konvoja i odveden u “Rasadnik“. Nakon što je pušten sredinom januara 1996. godine, kako je navela, pričao joj je kako su vođeni na prinudne radove i da su se smrzli kada su postavljali cijevi u rijeci.

Duraković je kazala da joj je suprug pričao da su zatočenici bili tjerani da se tuku međusobno, a da su ih tukli i stražari. Kao najgore joj je spomenuo Ujića, Đerića i Franca.

- Panto je bio dobar prema njemu. On nikoga nije tukao i pomagao je svima koliko je mogao - kazala je svjedokinja u istrazi.

Dodala je da se njen suprug do smrti žalio na bolove izazvane logorom.

Svjedok

Ujićev branilac Veljko Ćivša prigovorio je na čitanje iskaza svjedokinje Duraković, navodeći da je ona dala izjavu 2021., a da joj je još 2001. konstatovana dijagnoza koja se odnosi na probleme s pamćenjem. On je ukazao da se u zapisniku iz istrage navodi da svjedokinja nije mogla ostaviti otisak prsta zbog zdravstvenih problema.

Branilac Goran Dragović napomenuo je da se u zapisniku navodi da je svjedokinja kazala da će pročitati zapisnik, a da se poslije konstatuje da je nepismena.

Prije čitanja iskaza, vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić kazao je da svjedoci Hodžić i Duraković zbog bolesti nisu sposobni pristupiti u Sud i svjedočiti.

Sudija Zoran Božić kazao je da se suđenje nastavlja 8. jula, ali je reagovala braniteljica Nina Kisić, pozivajući se na odluku komore o zakazivanju suđenja jednom mjesečno zbog neisplaćivanja advokata naknada.

Kisić je kazala da Odbrane imaju u vidu da je ranije najavljen dolazak svjedoka Tužilaštva iz inostranstva, pa je nastavak zakazan za 16. juli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.