NA DUBROVNIK FORUMU

Konaković: Previše je ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, Dodik je pod njihovom kontrolom

Evropska unija je sada konkretna i iskrena, dodao je

Elmedin Konaković. MVP BiH

N. H.

prije 2 dana

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je govorio na "Dubrovnik Forumu 2024" u Hrvatskoj. Govorio je o putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, ali i odnosu Rusije prema našoj zemlji.

- Evropska unija je sada konkretna i iskrena. Zaključci iz marta su mogući za moju zemlju. Moramo usvojiti nekoliko još zakona, poput Zakona o sudu, ličnim podacima i zakona o granici. Ništa politički, to su tehničke stvari. Još uvijek nemamo budžet. Moskva je previše prisutna u BiH. Previše je Ruske Federacije u svim zemljama Zapadnog Balkana -  kazao je Konaković.

Ministar Konaković se tokom diskusije na panelu osvrnuo na proces proširenja EU i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila. Naglasio je da su u BiH trenutno zaustavljeni procesi koji su omogućili napredak a potom i donošenje Odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH.

Dodao je da je do toga došlo nakon posjete predsjednika RS Milorada Dodika ruskom predsjedniku Putinu 6. juna ove godine. Istaknuo je da je sasvim jasno da je Dodik pod ruskom kontrolom te da zbog toga blokira europski put naše zemlje. 

Ponovio je da vjeruje u dijalog, iako zna da će zbog toga snositi posljedice, jer dijalog u našoj zemlji nije popularan, posebno sa onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine te poručio da to mora raditi zbog političke odgovornosti i naše budućnosti. 

Podsjetio je da je napredak u BiH moguć jer je ova koalicija na državnom nivou u Vijeću ministara, u kojoj je i Dodik, uspjela provesti određene reforme i usvojiti 16 zakona. 

Izrazio je nadu da će u našoj zemlji ipak doći do nastavka reformskog procesa na europskom putu, posebno kada je riječ o Planu rasta, koji će omogućiti ekonomski napredak te zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH. 

Osvrnuo se i na regionalne odnose i unapređenje saradnje, naglasivši izuzetnu ulogu Hrvatske kada je riječ podršci europskim integracijama BiH.

Na panelu su, uz ministra Konakovića učestvovali, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar za Europu i vanjske poslove Albanije Igli Hasani, ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Sjeverne Makedonije Timčo Mucunski, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nikola Stojanović, pomoćnik američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove Džjems Obrajan, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, te visoki predstavnik u BiH  Kristijan Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.