GODIŠNJICA ZLOČINA

Na Bikavcu izgorjelo dvoje djece Esada Tufekčića: Samo da mi je naći njihove kosti dok sam još živ

Da zlo bude veće, kuća je potpuno srušena i sa ostacima tijela odvežena na neku tajnu lokaciju koju ni nakon 32 godine nismo uspjeli pronaći

Esad Tufekčić predvodio tužnu kolonu članova porodica ubijenih žrtava. A. Bajramović

Alen Bajramovic

prije 2 dana

S buketom cvijeća u rukama Esad Tufekčić danas je predvodio tužnu kolonu članova porodica ubijenih žrtava koji su na Bikavcu obilježili 32. godišnjicu stravičnog zločina iz juna 1992. 

U kući Mehe Aljića izgorjeli su njegovih dvoje djece, Ensar i Elma. Sa Butkovih stijena iznad Višegrada slušao je pucnjavu i detonacije, gledao kako kuća gori, ali ni slutio nije da se u tim trenucima gase životi njegovog najmilijih. Dvadesetak dana kasnije saznao je istinu i od tada je skamenjen. Decenijama već ima istu želju - da nađe njihove posmrtne ostatke dok je još živ.

Tufekčić izgubio suprugu i djecu. A. Bajramović

- Moja supruga sa djecom je bila kod svojih roditelja, u kući tridesetak metara od ove. Iskupili su ih ovdje, oko 70 civila, i žive ih spalili. Tu je izgorjela cijela moja porodica, supruga, kćerka od pet i sin od nepune dvije godine. Da zlo bude veće, kuća je potpuno srušena i sa ostacima tijela odvežena na neku tajnu lokaciju koju ni nakon 32 godine nismo uspjeli pronaći. Sve je manje nade, ali to bi mi bila želja, da nađem njihove kosti i dostojno ih ukopam - kazao nam je Tufekčić.

Obilježavanju 32 godišnjice zločina sa članovima porodica žrtava i udruženja Žena žrtva rata prisustvuju i izaslanici OHR-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.