SUD BIH

Potvrđeno sedam i po godina zatvora za zločine u Kotor-Varoši

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba

Kotor-Varoš. BIRN BiH

Z. K.

25.6.2024

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom su Duško Vujičić i Duško Maksimović osuđeni na ukupno sedam i po godina zatvora, dok su Savo Tepić i Ilija Kurušić oslobođeni optužbe za zločine počinjene tokom 1992. na području Kotor-Varoši.

Vujičić je osuđen kao nekadašnji policajac

Tu informaciju za Detektor potvrdio je Tepićev branilac Nebojša Pantić, koji je dodao da je Apelaciono vijeće Suda BiH kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva BiH i odbrana.

Prvostepenom presudom iz septembra prošle godine, Vujičić je osuđen na šest godina, a Maksimović na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši počinjenih 1992. Vujičić je osuđen kao nekadašnji policajac, a Maksimović u svojstvu bivšeg rezervnog policajca.

Osuđeni su za nečovječno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Kotor-Varoši, dok su obojica sa Tepićem i Kurušićem oslobođeni optužbi da su od juna do kraja 1992. učestvovali u širokom i sistematskom napadu i progonu bošnjačkoga i hrvatskoga stanovništva s područja ove općine - ubistvima, zatočenjem, mučenjem, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Vujičić i Maksimović oslobođeni su većeg broja optužbi za ubistva i nečovječna postupanja, a Kurušić svih tačaka za ista djela za koja je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske koji je u periodu iz optužnice bio pri policiji.

Tužilaštvo BiH

Sudsko vijeće je tada ocijenilo da nije dokazana krivica Tepića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši, kao i da je bilo potrebno dokazati njegovu svijest i znanje.

Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo ukidanje oslobađajućeg dijela presude i strožije kazne osuđenima, dok su Odbrane Vujičića i Maksimovića predložile ukidanje presude ili blaže sankcije, ali je Apelaciono vijeće Državnog suda odbilo ove prijedloge.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2014. Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.