CEREMONIJE

Roju Gatmanu uručena tradicionalna nagrada "Mostar Peace Connection"

Ni poslije agresije nije ostavio ni zaboravio našu zemlju, rekao je Behram

Sa uručenja: Izuzetan doprinos promociji mira. Avaz

Meliha Smajkic

27.5.2024

U dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru danas je u poslijepodnevnim satima je održana svečana dodjela plakete za međunarodno priznanje Mostar Peace Connection koju tradicionalno dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju.

Tako je ova prestižna nagrada ove uručena Roju Gatmanu (Roy Gutman), uglednom američkom novinaru i publicisti, ratnom izvjestitelju iz BiH i velikom prijatelju naše zemlje.

Nagrada je Gatmanu dodijeljena za njegov izuzetan doprinos promociji mira i saradnje među ljudima širom svijeta, a uručio mu je Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir.

Behram je, između ostalog, kazao da je u vremenu brutalne agresije na našu zemlju od neprocjenjive važnosti bila uloga slobodnih, nezavisnih, profesionalnih novinara reporterskih i RTV ekipa iz svijeta koje su uspijevale da međunarodnoj zajednici prezentiraju sliku o događajima u našoj zemlji.

Podsjetio je da je Gatman za svoj angažman nagrađen Pulicerovom nagradom za novinarstvo te da je napisao knjigu „Svjedok genocida“.

-Gatmanova knjiga danas putuje i predstavlja se širom svijeta, a ove godine je doživjela još jedno izdanje u BiH. Opisujući svoje iskustvo izvještavanja iz rata u Bosni i Hercegovini Roj Gatman je rekao i ovo: „U ovom svijetu ako nisi spreman riskirati život da bi spasio život, taj drugi život je izgubljen“. Medijske kolege su uz ime Roja Gatmana dodali još jedno ime koje mu zaista priliči: Roj Gatman- svjedok genocida-naveo je Behram.

Naglasio je da će Gatman ostati upamćen kao svjedok genocida koji je davao nadu i predvidio pobjedu istine i pravde te da ni poslije agresije na BiH nije ostavio ni zaboravio našu zemlju.

-U ime građana našeg grada dodijeljujemo svoje priznanje koristeći i u ovoj prilici našu simboličnu poruku: „Mostar ne zaboravlja prijatelje“. Iza nas je 20 godina otkako je uz pomoć i podršku Evrope i svijeta ponovo izgrađen Stari most i obnovljena historijska jezgra Starog grada Mostara. U cijelom tom proteklom periodu naš Centar za mir okuplja prijatelje iz cijelog svijeta koji su svojim djelima zadužili Mostar, Bosnu i Hercegovinu i sve nas zajedno. Na svoj simboličan način njima iskazujemo našu zahvalnost što su bili na strani istine i pravde u najtežim vremenima naše historije-dodao je Behram.

U svom obraćanju Gatman je okupljenim na ceremoniji kazao da mu je velika čast primiti to vrijedno priznanje.

-Zbog onih koji su u proteklom periodu bili laureati ove nagrade, ne smatram da zaslužujem da budem u njihovom krugu, ali kao novinar smatram da sam samo radio svoj posao i da kao novinar morate uraditi pravu stvar. U ratu sam shvatio koliko ste vi ustvari izdržljiv narod. Kada sam posjećivao ljude koji su živjeli dva sprata ispod zemlje, koji nisu imali adekvatne uslove za život, ta vaša izdržljivost i vaš duh nikada nisu dovedeni u pitanje. Poštovao sam vas tada, poštujem vas i danas-rekao je Gatman.

On je, također, i počasni građanin Sarajeva, a mostarska nagrada mu je uručena na prijedlog Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.