PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Sutra sjednica Zakonodavno-pravne komisije: Da li će opozicija rušenjem kvoruma ponovo blokirati izmjene Poslovnika

Na dnevnom redu se nalaze 23 tačke

Predstavnički dom PFBiH. N. Šaljić / Avaz

14.12.2023

Sjednica Zakonodavno-pravne komisije na kojoj se treba raspravljati o Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkom doma Parlamenta FBiH zakazana je za sutra 10 sati.

Na dnevnom redu se nalaze 23 tačke, a kako stvari sjednica se neće održati.

Inače, izmjenama Poslovnika se pokušao deblokirati rad Ustavno-pravne komisije, ali i drugih komisija. Tako bi se eventualnim izmjenama Poslovnika lakše popunila upražnjena mjesta u komisijama, koja su nastala nakon što su se pojedini zastupnici odrekli mandata u Predstavničkom domu PSBiH zbog funkcija u izvršnoj vlasti ili imenovanja na ambasadorske pozicije.

No, kako je u Ustavno-pravnoj komisiji ostalo nekoliko upražnjenih mjesta, opozicija se ne pojavljuje na sjednici ove Komisije i time ruši kvorum. Ova komisija zbog toga mjesecima nije zasjedala i ne može da se bavi brojnim tekućim pitanjima, a između ostalog i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH.

Kada se taj problem pokušao riješiti, opozicija je isti pristup imala i na Zakonodavno-pravnoj komisiji. Već jednom je otkazana sjednica ove komisije kada su opozicioni zastupnici nisu pojavili na sjednici zbog „ranije preuzetih obaveza“.

Avaz

Da, ipak nije riječ bila o ranije preuzetim obavezama pokazuje i to da je prije sjednice zastupnik DF-a Dennis Gratz tražio izmjenu dnevnog reda, kako bi se iz njega izbacila tačka imenovanja sudije Ustavnog suda BiH.

Također, pred sutrašnju sjednicu Dennis Gratz je poslao isti zahtjev te postaje jasno da se sprema isti scenarij. Izvjesno je da se na njoj neće pojaviti Mirza Batalović (NES), Haris Silajdžić (SBiH) i Dennis Gratz (DF), a Adisa Kokić-Hinović iz zdravstvenih razloga svakako ne može da prisustvuje sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.