PREDSJEDNIK RS

Dodik o sudskom procesu: Ozbiljna hajka se vodi protiv mene

Dotakao se i američkih sankcija njemu i njegovoj porodici, kazavši kako oni "nisu mafijaška porodica"

Dodik: Bio bi apsurd da mi zabrane političko djelovanje. Armin Durgut/PIXSELL

Z. K.

30.11.2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervju za NIN u vezi s procesom koji se u Sudu BiH vodi protiv njega, kazao je kako je to "ozbiljna hajka" jer su "i tužilac, i sudija za prethodni postupak i sudija u redovnom postupku muslimani".

Političko djelovanje

Na pitanje da li će se 6. decembra odazvati pozivu Suda, Dodik je rekao da je to "manje važno", pa je pokušao objasniti zašto se uopće pojavljuje pred Sudom koji ne priznaje. U tom trenutku je čak spomenuo da bi NATO mogao učestvovati u njegovom hapšenju u suprotnom.

- Zato što bi u suprotnom došlo do niza zloupotreba i međunarodnog progona. Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, raspisali bi međunarodnu potjernicu, pokušali da hapse, uz upotrebu sile i možda angažman NATO-a. 

Ako se i pojavim na tom Sudu, to ne znači da ga prihvatam. Ne prihvatam ga. Nisam idealista, ali ovo može biti prilika da se to sve devastira. A, opet, imajući u vidu da tamo uglavnom sjede muslimani, nemam čemu da se nadam - kaže Dodik.

Govoreći o tome da li SNSD može bez njega, ako bi mu eventualno bilo zabranjeno političko djelovanje, Dodik je rekao da može, kazavši da su "groblja puna nezamjenjivih ljudi".

- Ipak, bio bi apsurd da mi zabrane političko djelovanje bez pravosnažne presude, da me prije toga ne osude na tri godine zatvora. Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy) smatra da će moja uloga biti presudna i na sljedećim izborima. 

Zato hoće da me sklone s političke scene. Sve se kroji za takav scenarij, jer je sljedeća instanca Ustavni sud BiH, u kome također nemam šta da tražim, jer većinu čine Nijemac iz Njemačke, Njemica iz Švicarske, Albanac iz Albanije i dva muslimana - kaže Dodik.

Privatne firme

Dotakao se i američkih sankcija njemu i njegovoj porodici, kazavši kako oni "nisu mafijaška porodica".

- Kad je 1990. dozvoljeno osnivanje privatnih firmi, imali smo najveće privatno preduzeće u banjalučkoj regiji. Nikada nismo bili siromašni, 20 godina se priča da sam lopov i kriminalac, a nikad nijedan postupak nije pokrenut – rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.