"AVAZ" SAZNAJE

Još uvijek bez saglasnosti Predsjedništva za imenovanje generalskog kora: Sjednica ide iz pauze u pauzu

Ministarstvo odbrane BiH 10. novembra je dostavilo spisak s imenima članova novog generalskog kora, na kojem se nalaze imena 13 generala

Sa današnje sjednice. N. Šaljić / Avaz

S. S.

27.11.2023

Sjednica Predsjedništva BiH traje već nekoliko sati, a na njoj je veoma turbulentno. Naime, kako saznaje portal "Avaza", u toku je već treća pauza na kojima se pokušava postići saglasnost o prijedlogu odluke Ministarstva odbrane BiH o imenovanju članova generalskog kora.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane BiH 10. novembra je dostavilo spisak s imenima članova novog generalskog kora, na kojem se nalaze imena 13 generala.

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije, odnosno resurse, Marko Stojčić i Mirsad Ahmić.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i pojedini državni ministri ranije su najavili kako očekuju opstrukcije kojima se nastoji spriječiti da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba.

S druge strane, postoje i obrazloženja da je dostavljeni prijedlog u suprotnosti sa Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u OSBiH, jer su pojedini kandidati ispunili uslove za penzioniranje, a neki od njih, navodno, ne ispunjavaju kriterije stručne spreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.