PREDSJEDNICA NF

Trivić: Sistem za hitno obavještavanje o nestaloj djeci potreban i BiH

Ona je uputila apel prema predstavnicima svih nivoa vlasti da ubrzaju sve procedure i donesu sve neophodne akte

Jelena Trivić. Facebook

S. S.

30.10.2023

Želim da podijelim sa vama nešto što nema veze sa politikom, ali nešto na šta političke odluke mogu da utiču. Naime, radi se o sistemu za hitno obavještavanje o nestaloj djeci, koji je nedavno uspostavljen i u Srbiji, pod nazivom „Pronađi me“, a ovaj sistem postoji i u mnogim zemljama svijeta, ali u BiH ne postoji, rekla je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Ona je uputila apel prema predstavnicima svih nivoa vlasti da ubrzaju sve procedure i donesu sve neophodne akte, kako bismo uspostavili ovaj sistem i u BiH.

- U slučaju nestanka djeteta, mrežni operateri i TV emiteri dužni su da prekinu svoje programe i da cjelokupnu javnost obavijeste o nestanku djeteta, čime se u velikoj mjeri povećavaju šanse da dijete bude pronađeno, što je pokazala praksa i iskustvo ovih sistema koje postoji u mnogim drugim zemljama. Apelujem na donosioce odluka da ovo pitanje shvate ozbiljno, kao pitanje iznad svih nas i da u najskorijem vremenu jedan ovakav sistem imamo i u BiH, u korist naše djece - navela je predsjednica Narodnog fronta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.