DRAMATIČNO ISKUSTVO

Goraždanin Haris Pleh po izlasku iz Tel Aviva za "Avaz": Zemlja se trese, nebo počinje da huči, bombe padaju

Dosta tu ona njihova Željezna kupola radi posao, ali olupine tih bombi su padale u blizini, po parkovima i drugim mjestima

Haris Pleh. Facebook

Alen Bajramovic

11.10.2023

Nakon dramatičnih iskustava koje je proživio proteklih dana, bh. rukometni golman Haris Pleh uspio je napustiti Izrael. Avionom „Air Srbije“ stigao je u Srbiju i trenutno je kod djevojke i njene porodice u Nišu. Za „Avaz“ govori kako je izgledao subotnji napad na Izrael.

- Bio sam u predgrađu Tel Aviva, Kirjat Ono, tu igram i tu sam smješten. Ujutro u šest sati sve je počelo. Sirene su se prvo čule iz drugog dijela grada, a zatim kod nas. Bombardovanje, nisi ni svjestan šta se dešava – kaže Pleh.

Pošto su znali da se radi o strancima, komšije su im pokazale put do skloništa.

- Počele su nad glavama bombe da padaju jedno pola sata. Dosta tu ona njihova Željezna kupola radi posao, ali olupine tih bombi su padale u blizini, po parkovima i drugim mjestima. Trajalo je cijeli dan, nebo počinje da huči, avioni su u zraku, u tom trenutku počinje i bombardovanje Gaze. Zemlja trese, nebo priča, sav horor preživljavaš, jer nije bilo nikakvih nagovještaja i niko nije bio spreman za tako nešto. Otuda i toliki broj žrtava i sa jedne i sa druge strane – dodaje Pleh za "Avaz".

Golman izraleskog kluba „Hapoel Kirjat Ono“ iz Tel Aviva je uspio izaći zahvaljujući pilotima „Air Srbije“.

- Počinje biti problem napustiti Izrael, s obzirom na to da aviokompanije polako odustaju od letova za Izrael. Zahvaljujem „Air Srbiji“ i njihovim pilotima, koje moram nazvati lavovima zbog njihove hrabrosti, jer oni i dalje lete u ratom zahvaćenu zonu. I oni rizikuju slijetanjem na taj aerodrom. Vjerovatno ima i drugih kompanija, ali nisam upućen, jer su me iz naše ambasade, ali i momci s kojima igram, a koji su u kontaktu sa svojim ambasadama, svi upućivali na „Air Serbia“. Oni rade veliki posao za ljude s naših prostora – kaže Pleh za "Avaz".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.