GORAN BUBIĆ

Dodikov advokat tvrdi: Ovo je politički montiran proces

On je naveo da su prethodni prigovori na optužnicu trenutno pravno sredstvo koje je na raspolaganju odbrani

Goran Bubić. RTRS

H. J. I.

14.9.2023

Goran Bubić, advokat predsjednika RS Milorada Dodika, rekao je za RTRS da je odbrana u toku istrage u predmetu protiv Dodika predložila jedan jedini dokaz kojeg u popisu dokaza u optužnici nema.

"Nema krivičnog djela"

- Taj dokaz je zapisnik sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a iz jula 2021. gdje se jasno zaključuje da Kristijan Šmit nije rezolucijom potvrđen kao visoki predstavnik u BiH - rekao je Bubić.

On je naveo da su prethodni prigovori na optužnicu trenutno pravno sredstvo koje je na raspolaganju odbrani.

- Legitiman razlog za prigovore jeste činjenica da nije u pitanju radnja koja predstavlja krivično djelo. Da bi imali krivično djelo, moramo imati krivični zakon koji inkriminiše to djelo, a u ovom slučaju nemamo legitimnog zakonodavca, dakle nemamo krivično djelo. Nije dovoljno da se samo tamo neka odluka nekog gospodina Kristijana Šmita objavi u Službenom glasniku BiH, već je nužno da je taj samozvani autoritet legitimisan da donese zakon u BiH - pojasnio je Bubić.

"Politički montiran proces"

On je istakao da je riječ o politički montiranom procesu protiv predsjednika RS i da je u takvoj situaciji nužna odbrana političkim i pravnim sredstvima, te da će pravni tim preduzeti sva pravna sredstva.

Bubić je poručio da "poslodavac predsjedniku RS nije ni Šmit ni Tužilaštvo, već narod" i da je to njegova legitimacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.