PROFESOR

Elvis Fejzić za "Avaz": Presuda potvrđuje da u BiH nemamo demokratiju već etnokratiju

Ne možemo ići dalje u atomizaciju, već moramo ići u integraciju, čitava BiH je jedna izborna jedinica, poručio je

Elvis Fejzić. Facebook

Alen Bajramovic

28.8.2023

Nakon već donesenih, presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević dodatno ukazuje na političke probleme u našem demokratskom procesu, ako je on uopće demokratski. Ovo je za "Avaz" kazao profesor Fakulteta političkih nauka UNSA Elvis Fejzić, komentirajući presudu Evropskog suda za ljudska prava nakon apelacije Slavena Kovačevića, savjetnika presjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Vrlo je važno da je ova presuda donesena, ona kaže da je nosilac suvereniteta pojedinac, ali provesti je u ovim političkim okolnostima predstavlja utopiju. Da biste imali mogućnost da nešto provedete, morate imati aktere koji su i spremni i sposobni da to urade. Mi nemamo dovoljno aktera koji su spremni da ukinu legitimno predstavljanje, da se odreknu etnokratije i provedu ovo što se zove većinska ili politička demokratija - kaže Fejzić za "Avaz".

Suspendiranje prava

Naglašava kako posljednja presuda Evropskog suda potvrđuje da BiH nema demokratiju već etnokratiju, koja suspendira prava brojnim pojedincima, te da je potrebno provesti reforme koje će osigurati da na izborima bira pojedinac, a ne etnička skupina.

- Međutim, sve dok su Dodik, Čović i ostali uz neku vrstu etnokratije ili entitetskog glasanja teško je očekivati da presuda bude provedena, ali vrlo je važno znati šta drugi misle o nama - civilizirane države i jedan sud za ljudska prava na evropskom nivou - ističe profesor Fejzić za "Avaz".

Nemoguća situacija

Na pitanje koliko je sada, bez obzira na činjenicu da je implementacija u trenutnoj političkoj situaciji možda nemoguća, opasno dogovarati neka druga politička i zakonska rješenja, Fejzić kaže da je presuda obavezujuća i da je ona putokaz.

- Ovo može biti dobar putokaz ljudima kojima je stalo do države kao multietničke zajednice. Najviše bi trebala obavezivati stranke trojke, jer ovo je dobar putokaz u kojem smjeru treba da idu. Ovo im može ojačati poziciju u pregovorima s Čovićem i Dodikom, ovo je dodatni argument kad oni žele da nekim novim odlukama dodatno demontiraju i slabe državne institucije. Ne možemo ići dalje u atomizaciju, već moramo ići u integraciju, čitava BiH je jedna izborna jedinica. Ako stranke trojke budu znale ovo iskoristiti, a sumnjičav sam o tom pitanju, one mogu ojačati svoju poziciju unutar Vijeća ministara BiH, ali i poziciju države BiH, što je nama puno bitnije - ističe Elvis Fejzić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.