INTERVJU

Ministar Bunoza za "Avaz": Odluke Ustavnog suda BiH se moraju provoditi

Završili smo pojedine zakone na kojima se radilo desetak godina. Veći dio prioriteta koji su postavljeni od EU odnosi se upravo na rad pravosuđa

Bunoza: Mislim da napredujemo. Ministar pravde BiH

Danijal Hadzovic

24.7.2023

U intervjuu za „Dnevni avaz“ ministar pravde BiH Davor Bunoza govorio je o usvajanju zakona o sukobu interesa i sudovima BiH, ispunjavanju 14 prioriteta EU, njegovom dosadašnjem radu te posljednjim antiustavnim odlukama iz RS.

Niz zadaća

Mnoge je iznenadilo Vaše imenovanje za ministra, s obzirom na to da do sada niste obnašali političke funkcije. Kako ste se snašli u ulozi ministra, tj. šta ste u proteklom periodu uspjeli ostvariti?

- Svjestan sam iznenađenja koje je moje imenovanje izazvalo, pogotovo što se radi o vrlo odgovornoj funkciji. Na početku mi je bilo teško naviknuti se, jer sam iz realnog sektora prešao u upravna tijela, međutim, smatram da smo u ovih pola godine mandata u Ministarstvu pravde BiH pokrenuli neka pitanja koja su dugo stajala otvorena i nisu rješavana. To je vidljivo iz činjenice da imamo završena četiri zakona, da imamo otvorene pregovore s EUROJUST-om i da smo pokrenuli rješavanje i niza drugih zadaća.

Kako ocjenjujete napredak u ispunjavanju 14 prioriteta EU, što je naznačeno kao fokus Vijeća ministara BiH?

- Mislim da napredujemo, a to potkrepljujem činjenicom da smo završili pojedine zakone na kojima se radilo desetak godina i da smo ispunili određene prioritete iznad očekivanja. Je li moglo bolje? Uvijek može bolje i uvijek trebamo davati svoj maksimum, ali dosadašnji rad Vijeća ministara BiH, posebice predsjedateljice Borjane Krišto smatram izuzetno uspješnim.

 Svjedočimo novoj krizi vlasti u BiH nakon što je NSRS, na Dodikov zahtjev, donijela odluku da odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika ne važe na teritoriji Republike Srpske. Kako se aktuelna kriza odražava na rad Vijeća ministara?

- Ako BiH želi biti članica Europske unije, mi moramo poštivati i provoditi odluke Ustavnoga suda BiH. Ne želim se miješati u stavove NSRS, no mi trebamo ispuniti obavezu koja nam je navedena u članku VI st.1. točka d) Ustava BiH, tj. moramo regulirati pitanje stranih sudaca u Ustavnom sudu, ali isto tako moramo provesti reformu Ustavnog suda, a odluke Ustavnog suda BiH se moraju provoditi, što je i jedan od prioriteta koje je Europska komisija stavila pred BiH na putu ka EU.

 Reforma pravosuđa

 U vezi s prethodnim pitanjem, kao ministar pravde, jeste li zadovoljni radom pravosudnih institucija? Mnogi su skloni mišljenju da do svega ovoga ne bi ni došlo da je Tužilaštvo radilo svoj posao, prije svega kroz procesuiranje onih koji negiraju genocid, ali i ranijih primjera neustavnog djelovanja.

- Ne bih želio komentirati pojedinačne predmete niti davati subjektivne stavove o radu pravosuđa. Činjenica je da se veći dio prioriteta koji su postavljeni od EU odnosi upravo na rad pravosuđa, te je jasno da moramo popravljati stanje u našem pravosuđu.

Pravedan sistem

 Šta je, prema Vašem mišljenju, neophodno učiniti da se napravi istinski efikasan i pravedan pravosudni sistem u BiH bez političkog utjecaja?

- Donošenjem jasnih zakona koji će biti provedivi i kroz digitalizaciju pravosudnih institucija smatram da možemo značajno popraviti naš pravosudni sustav. Kroz izmjene i dopune Zakona o VSTV-u nastojimo osigurati transparentni, odgovorni rad nositelja pravosudnih funkcija. Ovdje posebno naglašavam značaj formiranja Odjela za integritet, koji bi, prema ovom zakonu, trebao imati značajnu ulogu u provjeri i dodatnim provjerama imovine nositelja pravosudnih funkcija, ali i njihovih srodnika. Nacrt zakona propisuje i odgovornost članova VSTV-a.

Efikasno pravosuđe podrazumijeva da sudski procesi neće trajati godinama, a da će nositelji pravosudnih funkcija biti osobe koje su tu zbog svojih osobnih kvaliteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.