PODSJEĆANJE

Komšiću ni Betmen nije pomogao

Nije valjda da je sve bila obična ubleha i podvala u cilju manipulisanja glasačkim masama

Komšić: Šta mu je bilo s peticijom. Avaz

Danijal Hadzovic

8.5.2023

Željko Komšić i njegov DF-a zalažu se za građansku BiH. To im je, maltene, suština postojanja. Znate ono, jedan čovjek – jedan glas, ukinimo konstitutivne narode, svi građani moraju biti jednaki bez obzira na etničku pripadnost, legitimitet predstavljanja treba da se crpi iz građanske, ne iz etničke pripadnosti, i tako dalje.

Čović i Paja Patak

Osim kada demokratska i građanska većina uspostavi novu većinu. Tada se Komšić i njegova stranka zalažu za pravo nekakvog Lende da blokira demokratsku većinu, dok njegovi najbliži politički saradnici govore o obespravljivanju Bošnjaka i gaženju njihove volje.

Koliko je Željko Komšić odan ideji građanske BiH, pokazuje i činjenica da je u predizbornu kampanju krenuo sa sloganom „Milion potpisa za građansku BiH“. Pored slogana, Komšić i DF pokrenuli su peticiju „Za građansku BiH“.

Komšić je govorio kako je cilj inicijative  u roku od šest mjeseci nakon oktobarskih izbora sakupiti milion potpisa građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa je trebala biti odgovor probosanskih političkih snaga na sve jače nasrtaje susjednih zemalja  u pokušaju da zacementiraju etničko diskriminatorno uređenje zemlje.

Šta će tačno uraditi s tih milion potpisa, sve i da ih skupi, kako će nas to tačno približiti građanskoj državi i zašto baš milion, Komšić nije objašnjavao. 

Ubrzo se, međutim, ispostavilo da je Komšićeva peticija puna rupa, pa je tako građanima bilo omogućeno da glasaju neograničen broj puta, a glas za Komšićevu građansku državu su između ostalog dali Džon Lenon, Betmen, Dragan Čović, Kristijano Ronaldo, Mini Maus, Rodžer Federer, Alberto Tomba, Paja Patak, Alan Ford…

Piši propalo

Povodom ove inicijative iz Demokratske fronte su se posljednji put oglasili krajem oktobra 2022. s informacijom da im je inicijativu potpisalo "300.000 ljudi". Ovaj podatak iz DF-a su bazirali na "jest, majke mi" i "vjerujte nam na riječ". A nakon toga su jednostavno prestali govoriti o svojoj peticiji i dokle su stigli s njom.

Od tada, ni traga ni glasa o ovom projektu.

Stoga, red bi bio da javnost podsjetimo na ovu nesvakidašnju borbu za građansku državu, a Komšića i DF priupitamo:

Šta se desilo s peticijom o milion potpisa za građansku državu?

Koliko je potpisa prikupljeno na kraju?

Šta dalje namjeravate s tom inicijativom i potpisima?

S obzirom na to da je ova inicijativa bila ključ predizborne kampanje DF-a, red je da građani saznaju dokle je došao njhov projekat.

Nije valjda da je sve bila obična ubleha i podvala u cilju manipulisanja glasačkim masama.

 Tekbir građanski

U međuvremenu, umjesto priče o građanskoj BiH, DF je postao nešto skloniji trčanju uz SDA-ov narativ o okupatorskim vlastima u BiH koje vrše obespravljivanje Bošnjaka i ostavljaju ih bez njihovih legitimnih predstavnika, bla, bla... Sve uz podršku protestima na kojima se tekbira i napadaju nerežimski novinari. Baš onako građanski. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.