"AVAZ" NA LICU MJESTA

Ministar Nešić i šef Misije OSCE-a uručili 11 specijalnih vozila

Vozila su namijenjena za prevoz službenih pasa za K9 jedinicu

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Piše: Eldar Abaz

27.4.2023

U prostorijama kompanije A.C.I održano uručivanje 11 specijalnih vozila za prijevoz službenih pasa za K9 jedinicu u BiH.

Tom prilikom je prisustvovao i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, te je istakao da se zajedničkim snagama može mnogo toga postići.

Olakšati rad timovima

Ministar Nešić je zahvalio OSCE-u za pomoć i podršku da se sigurnost u Bosni i Hercegovini podigne na viši nivo i uspostavi siguran ambijent za sve građane.

- Za Bosnu i Hercegovinu je spriječavanje ilegalne trgovine oružjem visoko rangirano na bezbjednosnoj ljestvici, jer smo svjesni prijetnji i novih pojavnih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem, kako u regionu tako i šire u zemljama članicama Evropske unije. Policijske agencije u BiH ulažu velike napore za jačanje efikasnosti u oblasti kontrole ilegalne trgovine oružjem, a uz pomoć naših međunarodnih partnera biće nam puno lakše ostvariti zadane ciljeve - kazao je Nešić.

Prisutnima se obratio i ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te je tom prilikom istakao da je svjestan važnostih službenih pasa i kolika je njihova uloga u sigurnosti.

Vrijednost 350 hiljada eura

- Donacija od 11 transportnih vozila za službene pse u vrijednosti od 350 hiljada eura će itekako omogućiti bolji rad. Poboljšat će se kapacitet rada te olakšati jedinicama pronalazak oružja, municije i eksploziva u sprečavanju napada - kazao je Ageler.

Dodao je i to da je pronalazak municije i eksploziva od krucijalne važnosti za javnu sigurnost.

Vozila su uručena Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Brčko distrikta BiH, Federalnoj upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, MUP–u Tuzlanskog kantona, MUP–u Unsko-sanskog kantona i MUP–u Zeničko-dobojskog kantona.

Kroz ovaj projekat planirana je i organizacija obuka i treninga u K9 jedinicama, kako bi adekvatno pratili evropske standarde.

Ministar Nešić je naglasio da će Ministarstvo sigurnosti BiH i dalje biti pouzdan partner u aktivnostima jačanja policijskih agencija u BiH, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.