FORMIRAN PREDMET

Glavni tužilac Kajganić pojasnio na šta se odnosila njegova sporna izjava na RTRS-u

Nemam namjeru komentarisati odluke KDT, a što se tiče moje izjave, ista se odnosila na pojašnjenje obilježja predmetnog krivičnog djela, rekao je

Milanko Kajganić. Screenshot

E. T.

14.4.2023

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH za N1 se kratko oglasio, nakon što je danas Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao predmet u vezi njegovog medijskog istupa na RTRS-u.

- Nemam namjeru komentarisati odluke KDT, a što se tiče moje izjave, ista se odnosila na pojašnjenje obilježja predmetnog krivičnog djela iz Krivičnog zakona BiH, na pitanje novinara koje je glasilo: ‘…nametnuti zakon prijeti da veže ruke advokatima, novinarima, istoričarima? - rekao je Kajganić.

U intervjuu sa Kajganićem objavljenom na RTRS-ovom YouTube kanalu isječena je gore spomenuta opaska voditelja, pa nije moguće precizno navesti šta je tom prilikom odgovorio Kajganić.

U svakom slučaju, voditelja je zanimalo koliko u ovom trenutku u Tužilaštvu BiH postoji aktivnih predmeta na osnovu “Inzkovog zakona koji je negiranje gonocida umetnuo u Krivični zakon BiH”, a potom je upitao i da li među prijavama ima članova rukovodstva RS.

- Imamo situciju sada u javnosti da se smatra da je donesen novi zakon i da taj zakon zabranjuje samo negiranje genocida i da svaka polemika oko toga da li je negdje bio genocid ili nije bio genocid predstavlja krivično djelo. To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH - rekao je, između ostalog, na ovu temu Kajganić.

Nakon toga je dodao kako su do sada zaprimili nekih 70 do 80 prijava, te da ipak ima smisla da navedena formulacija ostane u zakonu jer je postigla generalnu prevenciju, u smislu da je dosta smanjen govor mržnje u javnom prostoru.

To zaključuje na osnovu toga da su u 2023. godini dobili svega pet prijava, što je znatno manje u odnosu na prve dvije godine od donošenja odredbe.

Kajganić je dodao da se najveći broj prijava odnosio na aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika.

Tokom intervjua se govorilo i o suđenju za ratne zločine, upitu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o tome šta je poduzeto protiv zvaničnika RS zbog državne imovine, ali i o privremenoj mjeri Ustavnog suda BiH po ovom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.