INSTRUMENT FINANSIRANJA

Dodik: Kineska vlada će prihvatiti obveznice RS

Kazao je i kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve

Milorad Dodik. PIXSELL

N. Aj.

1.4.2023

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je sinoć da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice RS kao garancije i instrumente finansiranja.

Nude radove na izgradnji

- Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS kao garancije i instrumente finansiranja. Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice - rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u privredi RS“ za 2022. godinu.

Kazao je i kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve.

- Očigledno da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni – rekao je Dodik.

Dodao je da je privreda u ovom entitetu 2022. ostvarila dobit veću od tri milijarde KM. Smatra da je to za pohvalu jer je ostvarena u nestabilnim okolnostima, ali da je imala rukovodstvo koje može odgovoriti.

Dodik je ustvrdio i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 posto, čime se može pohvaliti, a želja je da ta pokrivenost bude veća od 100 posto.

Prije dvije godine Vlada RS je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Finansije u problemima

- U skladu sa usvojenim Budžetom RS za 2021. i Odlukom Narodne skupštine RS o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, RS je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u eurima u iznosu od 300 miliona eura po kuponskoj stopi od 4,75 posto - saopćeno je tada iz Vlade RS-a.

U saopćenju je bilo navedeno će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

Emisija petogodišnjih obveznica RS na Londonskoj berzi od prije dvije godine u iznosu od 300 miliona eura, kao i informacija da će Kina prihvatiti obveznice RS, u suštini pokazuje da se finansije ovog entiteta očito nalaze u velikim problemima i da svim silama nastoje pokriti očite budžetske rupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.