BROJNE PROFESIJE

Novi saziv Narodne skupštine RS: Dodikova zastupnica sa crnim pojasom, a ima i pčelara, ljekara

Najmlađi poslanik u NSRS je Đorđe Vučinić koji ima 23 godine, sa liste "Za pravdu i red - Nebojša Vukanović", dok je najstariji poslanik Nataša Radulović koja ima 71 godinu

Milorad Dodik predsjednik RS i članovi Narodne skupštine RS. FENA / SRNA

A. O.

18.11.2022

Narodna skupština RS dobila je novi saziv, a svaki peti poslanik je žena.

Kako piše "Glas" najzastupljenije profesije su ljekar, pravnik i ekonomista, koji zajedno čine oko 40 posto ovog najvišeg zakonodavnog tijela u to bh. entitetu.

Sudeći prema ovim podacima, dobijenim iz oko 80 posto biografija novoizabranih poslanika, pošto je za neke od njih bilo nemoguće pronaći šta su završili i čime su se prije dobijanja poslaničkog mandata bavili, moglo bi se reći da građani RS-a ne bi trebalo da brinu kada budu donošene i usvajane ključne strategije u vezi sa zdravstvom, donošene nove ekonomske mjere i rješavane razne pravne zavrzlame.


Uspješan biznis

Među zastupnicima izdvajaju se Damjan Škipina (SNSD) sa Pala koji ima dvije fakultetske diplome, Mirna Banjac Savić (PDP) koja je diplomirala na odsjeku za klavir u Groningenu (Gronningenu), ali je i sudski vještak za holandski jezik.

Biljana Petković iz SNSD-a osim što je diplomirani ekonomista, ona je nosilac crnog pojasa prvi dan u džudu.

Privatni sektor neće ostati nezastupljen, jer je u skupštinske fotelje zasjeo i jedan značajan broj osoba koja imaju više nego uspješne biznise, pa čak i porodične, poput Milana Radovića (SDS), Milana Milakovića (SPS), Slavenka Ristića (SNSD), Ace Stanišića (DEMOS), te Predraga Nešića i Nikoline Šljivić (DNS).

Tu je i Dragan Galić iz NPS-a koji je hobi (pčelarstvo) uspio pretvoriti u porodičnu djelatnost.


Diplome fakulteta

Od 83 poslanika, koji predstavljaju 11 političkih subjekata, ukupno je 16 žena. 

Najmlađi poslanik u NSRS je Đorđe Vučinić koji ima 23 godine, sa liste "Za pravdu i red - Nebojša Vukanović", dok je najstariji poslanik Nataša Radulović koja ima 71 godinu, a koja je iz SNSD-a, navodi "Glas".

Prosjek, uslovno rečeno, "kvare" pomenuti Vučinić, koji je apsolvent na Pravnom fakultetu i Milica Ijačić iz Trebinja, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment, inače reprezentativka BiH u parakajaku.

Najzastupljeniji su oni sa diplomama medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta, a među njima ima i hirurga, psihologa, doktora porodične medicine, ali i magistara ekonomije, te politikologa. U skupštinskim klupama sjedit će i nekolicina onih koji su se specijalizovali u elektrotehnici, poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu i mašinstvu.

Ima tu i onih koji su završili kriminalistiku, stručnjaka za bezbjednost, onih sa diplomama za fizičko vaspitanje i sport, ali i magistara pedagoških nauka, prirodnih nauka iz oblasti biologije, diplomiranih inženjera arhitekture, profesora engleskog jezika i književnosti, istorije i geografije, pa čak i bivših novinara, aktuelnih blogera i aktivista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.