U SARAJEVU

Tegeltija razgovarao sa grčkim ministrom Dendijasom

Tokom radnog ručka, sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi Republike Grčke i BiH dobri

Nikos Dendijas i Zoran Tegeltija. VIJEĆE MINISTARA BIH

A. O.

31.5.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu, tokom radnog ručka, sa ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je ministra Dendijasa sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te izrazio zadovoljstvo intenziviranjem susreta i kontakata visokih zvaničnika dviju zemalja tokom proteklog perioda.

Tokom radnog ručka, sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi Republike Grčke i BiH dobri, bez otvorenih pitanja, te ukazali na mogućnost povećane saradnje u oblastima od obostranog interesa, kao što su energetika, transportna infrastruktura, turizam, poljoprivreda, drvna industrija, mašinska industrija, elektroindustrija i građevinarstvo, a predsjedavajući Tegeltija je izrazio očekivanje da će se kontinuitet poslovnih foruma dvije zemlje i susreti privrednika nastaviti, najmanje jednom godišnje.


Sa održanog sastanka. VIJEĆE MINISTARA BIH

Govoreći o procesu evropskih integracija, predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, uz puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i nadležnosti svih nivoa vlasti.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da cijeni stav Grčke da bi evropska perspektiva zapadnog Balkana trebala biti prioritet, ne samo za njih već i za samu EU, kao i napore Grčke da naglasi važnost i vrijednost proširenja EU sa zemljama zapadanog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, a predsjedavajući Tegeltija se ovom prilikom zahvalio vladi Grčke na dosadašnjoj pomoći i razumijevanju odnosa u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.