NAJVEĆI PRAZNIK ROMA

Dervo Sejdić za "Avaz": Obilježavanje Đurđevdana nije kao ranije, slavimo ga skromno u krugu porodice

Zatim se organizira ručak za familiju i prijatelje i veselje može potrajati do dugo u noć, pa i do ranih jutarnjih sati, rekao je on

Dervo Sejdić. AVAZ

Piše: A. Ovčina

5.5.2022

Romi u BiH sutra obilježavaju svoj najveći praznik, Đurđevdan. Nizom rituala ispraćaju zimu i dočekuju proljeće.

Predsjednik Udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ Dervo Sejdić za „Avaz“ je kazao da se način u proslavljanju znatno promijenio s obzirom na ekonomsku situaciju.


Manje običaja

- Tradicija je da se večeras, 5. maja ide po izvorsku vodu i okolno rastinje. Bere se cvijeće i mlada žara i to se potopi u vodu kojom se sutra ujutru ranije, kada se ustane ili neko ni na spava. Oni koji ustanu rano se okupaju tom vodom, a oni koji imaju blizu rijeku ili jezero se okupaju u rijeci ili na izvoru vode. Oni koji imaju sreće da žive u čišćoj prirodnoj okolini onda se valjaju po travi, po rosi – kazao je Sejdić.

Ističe da u današnje vrijeme, nažalost, sve je manje tih običaja, tradicije, pogotovo kada je u pitanju rosom, odnosno valjanje po travi.

- Zatim se organizira ručak za familiju i prijatelje i veselje može potrajati do dugo u noć, pa i do ranih jutarnjih sati. Voda, rastinje, cvijeće i kupanje sa tim je skidanje svih „nečistoća“ sa tijela, duše i organizma, ulazak u jedan novi svjetliji period, očekujući i nove uslove života i svega onog što čovjek zaželi porodici i sebi. U nekim sredinama se na olistaloj vrbi ili drugom rastinju vežu tanke niti crvenih krpica, što obilježava slobodu, zdravlje, ljubav i napredak – kazao je Sejdić.


Skromno obilježavanje

Dodao je da ove kao i prethodnih desetak godina sve je manje ovakvih običaja i navika, ali i zbog situacije u kojoj se Romi nalaze.

- Vrlo teško socijalno ekonomska situacija, ljudi su bez posla, bez stalnih novčanih primanja. Ta porodična slavlja se svode na skromno obilježavanje, slavlje. Ove godine baš i nije u najveselijom raspoloženju. Naravno, svi mi želimo da bude bolje. Želimo da budemo prije svega zdravi i mi i naše komšije, ali što se tiče nekih boljih uslova, nažalost, mi u BiH teško ćemo doći do takvih uslova, jer i politička dešavanja, previranja, retorike i izborne kampanje, sve se svelo na priču o Izbornom zakonu, kao da je Izborni zakon jedini problem u BiH. Kao da nemamo drugih problema i obaveza da uradimo kako bi zaustavili odlazak građana BiH iz BiH, naravno mladih i romske populacije – rekao je on.

Ističe da je sve više porodica Roma koje se odlučuju da krenu ka zapadnoj Evropi, a tamo borave tri, šest ili 12 mjeseci, nakon čega se vraćaju u BiH, jer budu deportovani.

- Onda se javljaju novi problemi, problem oko njihovog zbrinjavanja ovdje i nastavka školovanja romske djece – ističe on.


Velika nezaposlenost

Dodaje da se ranije skoro isto pridavao značaj ovom prazniku, ništa više, niti manje.

- Način kako ga obilježavamo, proslavljamo je u dobroj mjeri izmijenjen zahvaljujući teškoj ekonomskoj, socijalnoj situaciji. Nezaposlenost romske situacije je ogromna. U nekih desetak godina napravili smo određeni pomak u procesu zapošljavanja, ali pandemila je učinila svoje, nakon čega su dobivali otkaze – kazao je on.

Istakao je da će Đurđevdan provesti u krugu porodice.

- Za praznično veselje, Đurđevdan ne pozivaju se gosti. Onaj ko dođe dobro je došao i rado je primljen gost, ali se ne pozivaju – rekao je Dervo Sejdić za „Avaz“.

Podsjećamo, Međunarodni dan Roma u Sarajevu je održan 8. aprila ove godine, gdje je upriličen skup prilikom čega je prezentiran Program na Trgu Bosne i Hercegovine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.