NA RUBU EGZISTENCIJE

Savez sindikata policijskih organa u BiH delegatima: Podignite ruku i podržite zakon

Neka imaju u vidu da navedenim izmjenama "pomažu" najugroženije kategorije zaposlenih

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa. N1

A. K.

23.3.2022

Savez sindikata policijskih organa u BiH podržava prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Povodom informacije, koja se pojavila u medijima, o dopisu delegatima Doma naroda Bosne i Hercegovine povodom sutrašnje sjednice i odlučivanja o prijedlogu Izmjena Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama koji su upućeni od strane "Šefova odsjeka" koji se nalaze u platnom razredu B4 a kojim izražavaju nezadovoljstvo i ističu da je isti nepravedan pri čemu se ističe "nejasna" uloga sindikata želimo istaći da Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini podržava prijedlog izmjena i dopuna zakona jer isti na pravi način linijarno uvećava platu svim zaposlenima, policijskim službenicima do čina "viši inspektor" odnosno državnim službenicima do zvanja "stručni savjetnik", te umanjuje nepravednosti utvrđene donošenjem zakona davne 2008. godine.


Smanjenje razlike

Naime, Zakon o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine napravio je veliku razliku između platnih razreda državnih službenika u platnom razredu B3 - "Stručni savjetnik" i B-4 "Šef odsjeka" s obzirom da je za "0" platni razred utvrđen koeficijent B3 - 2,73 a za B4 - 3,25 što u konačnici čini razliku u iznosu plate, prema trenutnoj važećoj osnovici, u iznosu od 247,00 KM dok u "6" platnom razredu za ista zvanja ta razlika iznosi 461,00 KM u korist "šefova odsjeka". Istovremeno pojedine kategorije uposlenih primaju platu u iznosu od 475,69 KM.

Predloženim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama se ta razlika smanjuje od 152,00 KM u "0" platnom razredu te 366,00 KM u "6" platnom razredu što još uvijek predstavlja značajnu razliku.


Poziv delegatima

S tim u vezi, pozivamo delegate Doma naroda da prilikom odlučivanja tokom sutrašnje sjednice imaju u vidu da navedenim izmjenama "pomažu" najugroženije kategorije zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine tako da će plata "higijeničara", "domara" sa sadašnjih 475,69 KM biti povećana na 570,00 KM, plata "policajca" sa sadašnjih 899,00 KM biti povećana na 1027,00 KM, plata "vojnika" sa sadašnjih 713,00 KM na 832,00 KM te da iz tih raloga podignu ruku i podrže usvajanje ovog zakona.

Nadamo se da nas nećete i ovaj put iznevjeriti s obzirom na to da su zaposleni u policijskim agencijama dovedeni na rub egzistencije - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.