NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru vezano za udžbenik historije u RS gdje se veličaju ratni zločinci

Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda

Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH

S. S.

prije 3 sata 21 minutu

Vanredna plenarna sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je razmotrio i usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu broj U-20/24. 

- Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 4. stav 1. tačka 12) Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovni odgoj i obrazovanje Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 77/24) i Priloga broj 20 – Nastavni program za nastavni predmet Historija za IX razred osnovne škole podnijelo je trinaest članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s prijedlogom za donošenje privremene mjere. Odlukom o usvajanju privremene mjere Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog člana Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na „Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“. Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o podnesenom zahtjevu.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi provođenje Pravilnika i Priloga u osporenom dijelu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije. Nastava u RS već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na „Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“, koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati. Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka.

Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva, naveli su iz Ustavnog suda.

Inače, kako smo ranije pisali u ovoj knjizi se nigdje ne spominje da je Ratko Mladić ratni zločinac te se riječ genocid u kontekstu Srebrenice nikako ne spominje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.