ZASTUPNICA EP

Dubravka Šuica: BiH je vrući krompir, evidentno je da Rusi imaju utjecaj u RS

Govoreći o sukobima u Ukrajini i mogućem “prelijevanju sukoba na zapadni Balkana”, kazala je kako ne vjeruje da će do toga doći

Šuica: Osuda nije dovoljna. N1

A. K. / N1

8.3.2022

Zastupnica Evropskog parlamenta Dubravka Šuica kazala je da je Bosna i Hercegovina vrlo važna za Evropsku uniju, ali i da je ona vrući krompir, te da se radi na tome da se tenzije smire.

Ona je za N1 istakla kako europarlamentarci rade na tome da se Izborni zakon u BiH konačno usvoji te da Hrvati budu jednakopravni. 


Sredstva i alati

Govoreći o sukobima u Ukrajini i mogućem “prelijevanju sukoba na zapadni Balkana”, kazala je kako ne vjeruje da će do toga doći.

- Vjerujem da ima toliko razboritosti kod lidera da se to neće dogoditi, iako je utjecaj Rusije evidentan u jednom dijelu BiH. Mislim na Republiku Srpsku - kazala je Šuica.

Navodi kako je Evropska unija ponekad bila malo naivna jer nije vjerovala da će invazija koja se dogodila Ukrajini imati toliki intenzitet, ali da sada imaju sredstva i puno alata na svojoj strani.


Novi paket sankcija

Komentirajući stav Srbije u ovoj situaciji, Šuica je kazala kako se “ne može sjediti na dvije stolice”.

- Moraju podržati sankcije, u protivnom nisam sigurna da su na dobrom evropskom putu. Nije dovoljno što su osudili. Nema prostora za biti nesvrstan. To vrijeme je iza nas. Svi se moramo svrstati i znati ko je na pozitivnoj strani povijesti, a ko na negativnoj - rekla je Šuica.

Danas će u EP raspravljati o migrantskoj krizi i načinu kako osnažiti Evropu, u smilu da li se udaljiti od ruskih izvora. Šuica je kazala kako se priprema i novi paket sankcija za Rusiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.