RADNA SNAGA

Dolazak nove turističke sezone vraća stare probleme: U Neumu "sezonce" privlače višim plaćama i boljim uvjetima

Troškovi života su im jeftiniji nego u Hrvatskoj, kaže Krešić

Kuhari: Najtraženija zanimanja. Facebook

Meliha Smajkic

prije 3 sata 34 minute

Pred vratima je nova turistička sezona, a s njom i stara boljka - nedostatak radne snage. Tako su se neumski hotelijeri i ugostitelji uveliko dali u potragu za radnicima, i to kuharima, konobarima, sobaricama, pomoćnim radnicima, ponajviše u kuhinji, te donekle za recepcionarima. 

Budući da su ta zanimanja najtraženija i u susjednoj Hrvatskoj, u koju već godinama na sezonski rad odlaze bh. građani, u Neumu su odlučili "okrenuti ploču“.

Povećali plaće

Kako za "Dnevni avaz“ kaže Davor Krešić iz Udruge hotelijera Neum, za sada su odustali od radnika s dalekih tržišta i fokusirali se na našu zemlju, kao i region, uglavnom Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

- Da bismo privukli kvalitetnu radnu snagu, plaće smo morali povećati i približiti ih plaćama u Hrvatskoj. Našim ljudima, a vjerujem i onima u regionu, Neum je u jednu ruku zanimljiv, budući da su im troškovi života mnogo jeftiniji nego u Hrvatskoj. Interesa do sada ima i vjerujem da ćemo se svi uspjeti ekipirati do sezone - govori Krešić.

Krešić: Ima interesa. Facebook

Radna mjesta su oglašavali i putem naših službi za zapošljavanje, ali se, doslovno, kaže nam Krešić, na te oglase niko nije javio, premda je na evidencijama na stotine onih čija su zanimanja njima i potrebna. Potencijalne kandidate su pronašli putem agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

- Kvalitetna radna snaga košta. Ali, ne smijemo dozvoliti da imamo loše radnike, jer imamo ozbiljne klijente, partnere i goste - naglašava Krešić.

Plaćen smještaj

Kada je riječ o visini primanja u neumskim hotelima, sobarice mogu zaraditi neto plaću od 1.600 KM, recepcioneri između 1.800 i 2.000 KM, kuhari od 3.000 do 4.000, pomoćni kuhar otprilike 2.000 KM, a konobari od 1.700 do 2.000 KM. Usto, imaju plaćen smještaj i dva obroka dnevno.

Velika potreba za kuharima i konobarima tokom sezone je u gotovo cijeloj Hercegovini, pa tako i u njenom zapadnom dijelu, pogotovo u Ljubuškom, koji iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke rezultate.

Druga mjesta

I u drugim mjestima poput Stoca i Ravnog provodi se projekt "Obuke za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini“, koji finansira Evropska unija, a realizira Međunarodna organizacija rada.

Ugostitelji su se izjasnili

U Zapadnohercegovačkom kantonu pokrenuti su programi obuke za šest najtraženijih zanimanja među kojima su i kuhari i konobari.

Upravo tim programom, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojna agencija ZHK HERAG, pokušavaju riješiti taj hronični problem. Potvrđuje to za "Dnevni avaz“ direktor HERAG-a Radoslav Luburić, koji kaže da su među tamošnjim poduzetnicima proveli anketu s fokusom na zanimanja koja su tražena na tržištu.

Luburić: Nedostaje radnika. Grude Online

- Naši ugostitelji su se upravo izjasnili o tome da su im najpotrebnija zanimanja kuhar i konobar. Njihova obuka će trajati okvirno šest mjeseci, radi se o 160 sati, predavači su redovni profesori Srednje strukovne škole "Ruđer Bošković“, a u suradnji s resornim ministarstvom, program je i certificiran, tako da će polaznici na kraju obuke dobiti i certifkate. 

Cilj je, dakle, da nakon obuke steknu neophodne vještine i mogućnost zapošljavanja – kazao je Luburić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.