PRENOSIMO

Domino efekt: Sastanci na kojim je Osmica „službeno“ pokušao utjecati na pravosuđe mogli bi koštati i Halila Lagumdžiju, ali i disciplinske tužitelje UDT-a

Mehmedagić se hvalio i svojim sastancima s disciplinskom tužiteljima VSTV-a BiH koje je također, isto kao i s Tadić i Lagumdžijom, održao službeno

Halil Lagumdžija pristao održati sastanak sa osumnjičenim Mehmedagićem. Avaz

Press Media

22.9.2021

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić mogao bi izložiti disciplinskom postupku predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžiju, a kojem je na zvaničnom sastanku u zgradi pravosudnih institucija prema svim dostupnim informacijama pričao identične stvari kakve je govorio glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić na sastanku održanom 2019. godine, piše PRESS.

Kako je potvrđeno iz OSA-e BiH, ali i Tužilaštva BiH sastanak Mehmedagića i Tadić o kojim bruji bh. javnost bio je službeni, odnosno bio je zakazan kao sastanak čelnika dvije važne državne institucije. Identičan takav sastanak, dakle službeni, Mehmedagić je ove godine održao i s predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom, a postavlja se pitanje šta ako su teme bile identične – što se može zaključiti iz medija i Lagumdžijinih izjava.

Mehmedagić je i na sastanku 2019. godine u Tužilaštvu BiH, a i na sastanku 2021. godine u VSTV-u BiH pokušavao diskreditirati, prvo kod Gordane Tadić, a zatim kod Halila Lagumdžije, postupajućeg tužitelja u predmetu koji se vodi protiv njega zbog postojanje osnova sumnje da je krivotvorio svoju fakultetsku diplomu.

Pokušaj utjecaja na istragu

Predsjednik VSTV-a BiH, isto kao i glavna državna tužiteljica, pristao je da s osumnjčenim Mehmedagićem razgovara na navedene teme zbog čega se postavlja otvoreno pitanje identične odgovornosti Gordane Tadić i Halila Lagumdžije. Ako počnemo od pretpostavki u suštini ne postoji nikakva razlika između sastanka glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i predsjednika VSTV-a s osumnjičenim direktorom OSA BiH. Oba sastanka održana su na način da se Mehmedagić najavio kao direktor OSA BiH i vjerovatno je na oba sastanka neprimjereno pokušavao utjecati na tok, način istraživanja, postupajućeg tužitelja i ishod predmeta koji se vodi protiv njega. Ukratko, pokušavao je utjecati na rad pravosuđa.

Lagumdžija se čak nalazi u nezavidnijoj poziciji od Tadić jer je on bio upozoren o tome da se ne bi trebao sastati s Osmanom Mehmedagićem. Kako je poznato od ranije, u samom startu potpredsjednica VSTV-a (po bh. medijima hvaljena) Biljana Simeunović informisala je svoje kolege da joj ne pada napamet sastajati se s Osmanom Mehmedagićem koji ima status osumnjičenog, odnosno da ona smatra kako bi sastanak čelnika VSTV-a s Mehmedagićem bio nezakonit. Taj stav iznijela je pred svojim kolegama tj. Halilom Lagumdžijom i Sanelom Gorušanović-Butigan.

Disciplinske tužbe

Na sastanku rukovodstva VSTV-a s direktorom OSA-e nije se pojavila Simeunović dok su Mehmedagića dočekali Lagumdžija i Gorušanović-Butigan. Nakon što je shvatila zbog čega je Mehmedagić došao u VSTV BiH sastanak je napustila i Gorušanović-Butigan, a do kraja je ostao samo Halil Lagumdžija. Postavlja se pitanje da li negdje postoji snimak i tog sastanka, odnosno da li će bh. javnost imati priliku da ga čuje.



Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan odbile prisustvovati sastanku sa Mehmedagićem. Avaz

Mehmedagić se hvalio i svojim sastancima s disciplinskom tužiteljima VSTV-a BiH koje je također, isto kao i s Tadić i Lagumdžijom, održao službeno. Ured disciplinskog tužitelja nadležan je da podiže disciplinske tužbe protiv nositelja pravosudnih funkcija i ne postoji čak ni službena dužnost direktora OSA BiH da se sastaje s diciplinskim tužiteljima, a posebno ne bi smio zloupotrebom svog položaja tj. funkcije generalnog direktora OSA BiH na bilo koji način tražiti ili usmjeravati disciplinsko gonjenje tužitelja koji rade na predmetima u kojim ima status osumnjičenog.

OSA BiH je civilna agencija i ona nema ovlaštenja ni da podnosi krivične prijave, a ni da podnosi zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupaka Uredu disciplinskog tužitelja. Mehmedagić je mogao samo u privatnom svojstvu, kao i svaki drugi građanin BiH, dostaviti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, a nikako koristiti svoju funkciju za vršenje pritisaka da se određeni disciplinski postupci pokrenu, navodi PRESS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.