BOSANSKA GRADIŠKA

Poljski specijaliteti zamirisali Potkozarjem

Pobjednica konkursa Ambasade Poljske u BiH za najbolji esej o Poljacima u BiH za vrijeme Austro-Ugarske je Emanuela Bugarnik

Piše: B. Grgić

9.8.2021

Dominiralo je jelo od tijesta - piroge. B. Grgić

U organizaciji Udruženja Poljaka i prijatelja „Mak“ iz Bosanske Gradiške u potkozarskom selu Ćelinovcu održana je 11. po redu „Pirogijada“ - smotra gastronomije poljske nacionalne kuhinje.

Veoma zapaženo su prošle „Priče ispod hrasta“, u kojima su predstavljeni bajka „Princeza Banjaluka“ i pobjednički esej na konkursu Ambasade Poljske u BiH.

- Bajka „Princeza Banjaluka“ govori o vezi između Poljaka i balkanskih naroda. U tom istraživanju smo saznali da ta veza ne potječe iz 19. i 20. stoljeća, nego iz daleke prošlost - istakla je autorica bajke Aleksandra Savić.


Najbolji esej

Pobjednica konkursa Ambasade Poljske u BiH za najbolji esej o Poljacima u BiH za vrijeme Austro-Ugarske je Emanuela Bugarnik iz Ćelinovca kod Bosanske Gradiške.

- Moje selo Ćelinovac, kao poljska kolonija, itekako je specifično po hrastu koji sam spominjala, ali i našoj maloj poljskoj crkvi, gdje se uvijek sastajemo i lijepim i ružnim povodom. Smatrala sam da zaslužuju mjesto u eseju koji sam napisala - rekla je Bugarnik.

Poslije kulturno-zabavnog programa posjetioci su mogli osjetiti svu ljepotu poljske nacionalne kuhinje, u kojoj su dominatno jelo od tijesta, piroge.


Pribilu „Poljska karta“

- Naše domaćice su ove godine pripremile osam vrsta piroga. Imamo boršč, kluske s filom od mesa, lijene pite, kao i nezaobilazne krofne, kojima se najviše raduju najmlađi - rekla je predsjednica Udruženja Poljaka „Mak“ iz Bosanske Gradiške Marija Buganik-Pranić.

Na ovogodišnjoj „Pirogijadi“ poljski konzul u BiH Miloš Plenkovski uručio je „Poljsku kartu“ najstarijem stanovniku Ćelinovaca Feliksu Pribilu. Na području grada Bosanska Gradiška živi oko 300 Poljaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.