SARAJEVO

Košarac i Nelson: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i SAD

Na sastanku je razgovarano o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

Sa današnjeg sastanka. Agencije

E. T. / Nezavisne

22.7.2021

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erika Nelsona sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim temama.

Na sastanku je razgovarano o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a. Košarac informisao je ambasadora Nelsona da je Ministarstvo, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH iz januara 2021. godine, dostavilo nacrt ovog dokumenta američkoj strani, ali da do danas nije zaprimljen odgovor po ovom pitanju.


Razgovori o turizmu, energetskom sektoru...

Konstatovano je da je do zastoja došlo usljed promjene američke administracije, te da je neophodno intenzivirati aktivnosti na potpisivanju ovog dokumenta u predstojećem periodu. Košarac istakao je će Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj saradnji doprinijeti jačanju i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Košarac je naglasio da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena BiH sa SAD-om u prvih pet mjeseci 2021. godine iznosila 227,60 miliona KM i da je veća za 31,40 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Napomenuo je takođe da BiH bilježi rast izvoza u SAD, pri čemu je u prvih pet mjeseci ove godine na američko tržište izvezeno robe u vrijednosti od 54,19 miliona KM, što je za 154,28 posto više u odnosu na isti period 2020. Takođe, zabilježen je i pad uvoza iz SAD-a za 0,84 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tema današnjeg sastanka bili su i projekti u oblasti turizma. Istaknuto je da će SAD putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u petogodišnjem ciklusu investirati oko 20 miliona dolara u ovaj sektor, te da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku oporavku od negativnih posljedica pandemije Kovid-19.

Košarac i Nelson razgovarali su i o energetskom sektoru, kao i obavezama BiH koje proizilaze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te drugim zakonskim rješenjima ovoj oblasti.

Košarac obavijestio je Nelsona da je ostvaren napredak u usvajanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, te da su nadležna entitetska ministarstva i Energetska zajednica dali podršku nacrtu odluke koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je izrazio uvjerenje da će Savjet ministara BiH uskoro usvojiti predloženu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je ključni uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Politika koordinacije i saradnje

Istaknuto je da je u oblasti multilateralnih pregovora o spoljnotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa SAD-om. S tim u vezi, Košarac naglasio je da je pozicija BiH o pitanju deklaranta u potpunosti usaglašena sa Evropskom unijom, te da očekuje kompromisno rješenje sa američkom stranom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o opštem sistemu preferencijala SAD-a, pri čemu je ministar Košarac zatražio ponovno stavljanje BiH na listu zemalja kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice.

U razgovoru sa Nelsonom, Košarac ponovio je stav da su za BiH najbolja ona rješenja koja se postignu unutrašnjim dogovorom između dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti. On je poručio da u potpunosti provodi i afirmiše politiku koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.