POTVRĐENO ZA AVAZ

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS o skupu ispred Tužilaštva BiH: Protesti nisu najavljeni

Nadležna organizaciona jedinica će izvršiti provjere i utvrditi, eventualno, ima li osnova za prekršajnu odgovornost, rekao je Hadžiabdić

Mirza Hadžiabdić. Avaz

Piše: A. Ka.

15.7.2021

Protest podrške uhapšenom direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji se u ovim trenucima održava ispred zgrade Tužilaštva BiH, a iza koje stoji neformalna grupa građana, nisu najavljeni. Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prekršajna odgovornost

- Dakle, ovo su nenajavljeni protesti. Nadležna organizaciona jedinica će izvršiti provjere i utvrditi, eventualno, ima li osnova za prekršajnu odgovornost. Mi (MUP KS op. a.) nismo zaprimili zvanično najavu bilo koga, s tim da to trebamo još dodatno da provjerimo, da u međuvremenu nije nešto najavljeno. Međutim, u ovom roku od pet dana, odnosno minimalno 48 sati u izuzetnim slučajevima, u tom roku nije bilo najave – precizirao je Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, policija osigurava mirno okupljanje, ali je podvukao da organizator u ovom momentu nije poznat.

- Izvršit ćemo provjere da vidimo ko su organizatori te poduzeti mjere i radnje na utvrđivanju eventualnih kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo – zaključio je Hadžiabdić.


Poslali podršku

Podsjetimo, jutro u 9:30 sati ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine okupila se grupa građana kako bi poslali podršku uhapšenu direktoru OSA-e. On je jučer uhapšen u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Istražitelji provjeravaju i navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za poziciju direktora OSA-e, a sumnjiv je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.