REAKCIJE

Duraković za "Avaz": Nećemo dozvoliti da se vrši nasilje nad demokratijom, u startu smo oštećeni za 1.000 glasova

Imamo apsolutnu podršku i dobra je stvar da su nas konačno razumjeli i da se držimo zajedno, rekao je Duraković

Duraković: Ignorirani su dokazi. Arhiv

Piše: A. Bajramović

16.2.2021

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" i politički subjekti koji su dali podršku zajedničkom kandidatu Aliji Tabakoviću bojkotirat će ponovljene izbore u ovoj općini, zakazane za 21 februar. Razlog ovakvoj odluci je činjenica da CIK i Sud BiH nisu poništili i rezultate izbora putem pošte.

Na taj način su, prema riječima predstavnika Inicijative Ćamila Durakovića, ignorirani dokazi da je stotinama građana Srebrenice, koji su se uredno registrirali za glasanje, uskraćeno biračko pravo jer im CIK BiH nije na vrijeme dostavila glasački materijal.

- Odjeljenje Suda BiH i CIK su zanemarili naše žalbe i to je razlog zašto smo mi ušli u jedno ovakvo stanje, koje nije najzahvalnije, ali je možda jedino moguće. Želimo na demokratski način izraziti svoje nezadovoljstvo – kaže Duraković.



Poziv na sastanak

Pošta iz Srbije je stigla relativno brzo, ali bh dijaspora je razuđena od Australije do SAD-a, pa je problem što oko 1.000 glasačkih paketa nije moglo stići na vrijeme.

Duraković navodi da su proteklih dana predstavnici inicijative imali sastanke sa probosanskim političkim liderima, Izetbegovićem, Radončićem, Jerlagićem, kontaktirali su i Konakovića, te od svih njih su dobili podršku. Predsjednicima SDA, SBB, DF, SBiH, PDA, Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde upućen je poziv na zajednički sastanak koji bi se trebao održati u četvrtak u Srebrenici.

– Tražimo širu podršku da kažemo da nećemo nikome dozvoliti da na ovakav način vrši nasilje nad demokratijom. Imamo apsolutnu podršku i dobra je stvar da su nas konačno razumjeli i da se držimo zajedno – ističe Duraković.

Ako se do tada ništa ne promijeni na izborima u Srebrenici 21. februara mogli bi glasati samo građani srpske nacionalnosti.




Start sa minus 1.000

– Imamo dva kandidata. Jedan dolazi iz reda srpskih stranaka, njegovo ime je Mladen Grujičić i to je osoba koja javno negira genocid i čini sve da Bošnjacima ovdje život bude teži. S druge strane imamo Aliju Tabakovića kao kandidata probosanskog bloka. Ne možemo pojedincu zabraniti da izađe na izbore, ali ih pozivamo da to ne urade jer svjesno ulazimo u pobjedu Grujičića, s obzirom na to da startamo sa minus 1.000. Nas je neko oštetio za 1.000 glasova. Oni su spriječeni da glasaju i to je uradio CIK i mi tražimo da se to promijeni – ističe Duraković.

U Inicijativi navode da nije jasno zašto nije izvršena i revizija biračkog spiska, na kojem su imena više od 1.000 osoba iz Srbije koje nezakonito glasaju na izborima u Srebrenici. Najavljeno je i podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.