PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić: Niko me ništa nije ubijedio, samo je pitanje koje je Bakirovo pravo lice

Nažalost, imam previše godina, iskustva i memorije da bi me neko baš lako ubijedio u nešto što nije tačno

Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović. Arhiv

Avaz.ba

1.12.2020

Povodom komentara predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na svojoj Facebook stranici reagirao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. Njegov komentare prenosimo u nastavku.



U intervjuu za Faktor (29. 11. 2020. godine)  Bakir Izetbegović i dalje tvrdi da on i SDA nisu imali nikakve veze s montiranom optužnicom protiv mene na Kosovu. 

Preciznije, govoreći u kontekstu propalih i nepotrebnih sudskih procesa, on kaže: “Zatim je suportovan proces protiv Radončića koji je vođen godinama u Prištini. Koštalo nas je to novca, ugleda zemlje, ugleda ljudi i umalo koalicije SDA - SBB. I od procesa nije bilo  ništa. Propao je kao i prethodna dva. Po reakcijama Radončića se da zaključiti da su ga ubijedili kako sam iza procesa stajao SDA i ja, da je Aljoša bio samo 'mač u mojim rukama', što je notorna laž” - izjavio  je Izetbegović. 


Faskimil Izetbegovićevog intervjua u Faktoru, objavljenog 29. 11. 2020.. Screenshot

Nažalost, imam previše godina, iskustva i memorije da bi me neko baš lako ubijedio u nešto što nije tačno.

Zaista, prvi put sam za montažu i sluteću političku optužnicu saznao iz Bakirovog intervjua datog “Oslobođenju” 15. aprila 2013. godine.

Tada je on doslovce izjavio:

“Dio tog nenormalnog stanja je činjenica da imamo ministra sigurnosti kojeg je prije par dana svjedokinja pod zakletvom optužila za naručeno  ubistvo, a najutjecajniji elektronski medij u centralnoj informativnoj emisiji za pranje novca kroz 'off shore' firme u kompanijama čiji su suvlasnici prononsirani balkanski kriminalci...” 


Faksimil intervjua u Oslobođenju iz 2013.. Arhiv

Odmah sam se upitao kako Izetbegović, kao političar, uopće može i smije znati detalje i vrijeme kada je “kredibilna svjedokinja” dala optužujući iskaz Tužilaštvu BiH (“kredibilna” dama je, inače, supruga Zike Turkovićka, Šejla Jugo-Turković, čije je iskaze  međunarodni sud EULEX potpuno odbacio). 

Danas Izetbegović, koji je prvi pohitao da me monstruozno i lažno optuži za naručeno ubistvo i istovremeno mi olako i s mnogo radosti javno presudi, tvrdi nešto potpuno suprotno. 


I, čak, spominje političke i druge štete po BiH zbog tog procesa.

Znači, jedini koji me je ubijedio da je stajao iza njega i znao je za montirani proces je upravo - Bakir Izetbegović!

I ne samo zbog ove izjave date “Oslobođenju” , nego i javnih komentara nakon moje drugostepene oslobađajuće presude u Sarajevu.


Faksimil Izetbegovićevog intervjua Oslobođenju iz 2013.. Arhiv

Tada je izjavio da “sudovi oslobađaju one koji imaju tornjeve i novac, a presuđuju sirotinji...”.

Također, Izetbegović je javno kritizirao i Sud Bosne i Hercegovine zato što je prvostepenom presudom osudio bivšeg tužitelja Božu Mihajlovića na pet godina zatvora zbog nestanka povjerenih mu novaca i vrijednosti iz depoa Tužilaštva BiH.

Da podsjetim, upravo je Mihajlović potpisao i vodio montiranu optužnicu protiv mene, pa je indikativno da Izetbegović, svojim izjavama u odbrani Mihajlovića, vrši direktan pritisak na Sud, odnosno drugostepeni proces koji slijedi po Mihajlovićevoj žalbi.

Eto, to je samo dio razloga koji su lako dostupni javnosti (o nekim drugim ne bih govorio) zašto me niko nije pogrešno “ubijedio”.

Na kraju, kako je Izetbegović prije neki dan zaprijetio Denisu Zvizdiću da će tek “otkriti njegovo pravo lice”, želim da vjerujem - kada sam ja u pitanju - da je Bakirovo pravo lice ovo iz aktuelnog intervjua za “Faktor” od prije dva dana, a ne ono iz “Oslobođenja”od prije sedam godina.

Kompletan dio obavještajnih i policijskih struktura, kao i pravosuđa, koji je montirao “Slučaj Radončić”, bio je pod direktnom kontrolom SDA. Da ovom prilikom ne govorimo i o “relevantnom mediju”, također pod kontrolom SDA, koji je o mom suđenju više izvještavao nego zajedno o mnogim procesima za najteže ratne zločine i trovao javnost na najsramniji način da me se, kombinacijom pritvora, spektakularnim načinom hapšenja, onemogućavanjem liječenja i svakodnevnim medijskim presudama, potpuno politički, psihički i, na kraju, stalnim izazivanjem stresova, i fizički ukloni.

Danas sam ja miran, ali moji politički, policijski, obavještajni i tužiteljski progonitelji, očito nisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.