PANDEMIJA

Dok korona u BiH divlja, Vijeće ministara spava

Osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu i to u doba kada se naša država suočava sa strašnim posljedicama koronavirusa

Osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu. Vijeće ministara BiH

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

7.8.2020

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još 5. maja ove godine donijelo je odluku o uspostavi Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa.


Tegeltija, Bevanda, Turković i Košarac članovi Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa. Arhiv

Utvrđivanje politika

Članovi Grupe su predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, Fiskalno vijeće BiH, kojim predsjedava ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, kao i Stalni odbor za finansijsku stabilnost. 

Nakon što je donesena odluka o formiranju Grupe, Vijeću ministara trebalo je skoro mjesec da održi konstituirajuću sjednicu, koja je, ipak, održana 2. juna ove godine.

- Grupom za socioekonomski odgovor predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara, a podršku pri utvrđivanju politika Grupe za socioekonomski odgovor i administrativno-tehničku podršku pruža Savjetodavna grupa Fiskalnog vijeća BiH – pojašnjeno je.

Stanje sve gore

Jedini problem je što, osim konstituirajuće sjednice, ova grupa nije održala nijednu drugu. I to u doba kad se naša država suočava sa strašnim posljedicama koronavirusa i kad se bilježi najrapidniji rast broja oboljelih od početka epidemije u BiH.

Svakodnevno bh. kompanije apeliraju prema vlasti da im prijeti gašenje. Najglasniji su, naravno, poslodavci u turističkoj djelatnosti, hotelijerstvu, uslugama prijevoza... Svim tim granama privrede u BiH prijeti gašenje budući da je BiH ostala bez skoro 90 posto turista, a bh. građani štede novac jer žive u veoma teškom periodu.

Da stvar bude gora, tradicionalno je avgust rezerviran za godišnje odmore. Shodno tome, Vijeće ministara BiH, kao i Parlament, nisu planirali održavati redovne sjednice tokom ovog mjeseca, osim eventualno hitnih i telefonskih.

Šta je opis posla Grupe

- Grupa će, između ostalog, koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH o pitanjima definiranja socioekonomskih mjera za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVIDA-19. Također će koordinirati aktivnosti svih nivoa vlasti radi osiguravanja finansijskih sredstava za sve nivoe vlasti putem mobilizacije domaćih fondova i strane finansijske pomoći, uključujući i pomoć Evropske unije – navodi se u pojašnjenju odluke o formiranju Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju COVIDA-19. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.