ODLUKE

Kada će Predsjedništvo BiH obavijestiti Hrvatsku da je neprihvatljivo obilježavanje događaja oko Blajburga

Rezolucija je, podsjećamo, usvojena 20. maja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

Predsjedništvo BiH. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

31.5.2020

Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta stupila je na snagu, a prema tome i obaveza Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se obrati Hrvatskoj u vezi sa događajima vezanih za Blajburg.

Ovaj dokument je, podsjećamo, usvojen 20. maja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje traži se da obavijeste Hrvatsku da su za BiH neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Blajburga teritoriji Bosne i Hercegovine.

To podrazumijeva i pokroviteljstvo takvih događaja od Sabora Hrvatske. U zaključcima Rezolucije zahtijeva se da sazovu mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Vatikana i Bosne i Hercegovine radi razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za žrtve u Blajburgu koja je održana u Katedrali u Sarajevu.

Protiv usvajanja Rezolucije na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH bili su zastupnici HDZ-a BiH koji su napustili sjednicu prije glasanja. Žestoke kritike na tekst Rezolucije uputili su i iz RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Rezolucija "akt revizionizma i podvala srpskom narodu".

Dodik je kazao da je to revizija historijske istine i da favorizuje neistinu, "favorizuje neke vrste stradanja, čak i naroda koji u to vrijeme nisu postojali kao što su Bošnjaci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.