Nakon što je najavljeno iz Federalnog kriznog štaba da bi ugostitelji ubrzo mogli početi s radom, u centru Sarajeva uveliko se postavljaju bašte kafića.
U najprometnijim ulicama Sarajeva primjetan je velik broj šetača, ali i radnika koji postavljaju bašte u kafićima. Ugostitelji su u prethodnom periodu bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.
Kafići, restorani, slastičarnice i drugi ugostiteljski objekti koji su posljednje goste primili prije skoro dva mjeseca s nestrpljenjem iščekuju ublažavanje mjera. Ugostitelji kažu da nemaju ni feninga prihoda, a njih 90 posto bilo je primorano otpustiti zaposlenike.
No, svi će se morati prilagoditi rad novoj situaciji.
Prema preporukama, stolovi u baštama morati biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.
Neophodno je osigurati i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.
- Poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa te je obavezna stalna dezinfekcija stolova. Preporučuje se i dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće - navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.
Predsjednik Udruženja ugostitelja KS Sulejman Kapić Leo ranije je rekao da su mjere paradoksalne.
- Traži se socijalna distanca, tri gosta za stolom i da konobari uslužuju goste sa pola metra. Pa, ne mogu konobari posluživati goste lopatom. U situaciji smo da vidimo grupe ljudi po gradu koji su jedni od drugih na 15 centimetara, a da se od nas traži da ispoštujemo mjere predostrožnosti. Mi svakako dezinficiramo svoje prostore. Meni kada dođe sanitarna inspekcija odmah ide u toalet, pogleda i kaže: Mi nemamo šta ovdje tražiti – kaže Sulejman Kapić, predsjednik Udruženja ugostiteljskih radnika Kantona Sarajevo.
Podsjećamo, u Republici Srpskoj danas su s radom počeli ugostiteljski objetki, kao i u Hrvatskoj i Srbiji.