NA LICU MJESTA

Grad bez ljudi: U 15 sati sve stalo

Gradiščani su se pripremili za najavljeni produženi policijski sat i snabdjeli se potrepštinama za vikend

Piše: B. G. / Avaz.ba

18.4.2020

Bosanska Gradiška pusta od 15 sati - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Bosanska Gradiška tačno u 15 sati postala je grad bez ljudi na trotoarima, automobila na ulicama i parkinzima, skoro pa prazan grad. Gradiščani su se pripremili za najavljeni produženi policijski sat i snabdjeli se potrepštinama za vikend, ujedno i za najveći hrišćanski praznik Vaskrs

Tokom dana svi su bili u akciji. Trgovački centri vrvjeli su od mušterija, većina Gradiščana otišla je na selo zbog proljetne sjetve.

- Konačno da malo odahnemo. Odradili smo u žestokom tempu i današnji, a i prethodne dane. Mislim da su naši kupci zadovoljni, sada idemo kući da malo predahnemo. Neće nam teško pasti zabrana kretanja, najvažnije je da se dobro odmorimo i spremimo za ponedjeljak - rekli su nam trgovci jednog velikog trgovačkog centra.


Savski kej

Glavna gradska ulica, potom savski kej i trgovi su prazni. Nigdje nikoga.

- Jutros sam bio na Savi na pecanju, odoh sada kući da se odmaram i pravim riblje specijalitete - rekao je Aleksandar Mitrović, poznati gradiški alas. 

Subotnje popodne i nedjelju većina Gradiščana provesti će u krugu porodice, poštujući propisane mjere i zabrane. Roštiljanje će biti veoma aktuelno, a u najboljoj poziciji su oni koji imaju na selu kuću i dvorište.


Distanca i u vlastitom dvorištu

Većina građana grada na Savi vjeruje da će već narednog vikenda situacija s koronavirusom biti povoljnija i da će mjere popustiti, barem za nijansu.

- Važno je da prebrodimo ovu nedaću sa što manje problema, nije mi teško biti u izolaciji - rekla je 72-godišnja Vida Šukalo iz Nove Topole te dodala kako će kada prođe ovaj virus, "otići na pijacu, u banku, kod frizerke i komšinice na kafu", koja i u vlastitom dvorištu poštuje propisani razmak.

Iz Policijske uprave u Bosanskoj Gradišci apeliraju na građane da poštuju propisane mjere. Inače, epidemiološka situacija u ovom gradu je povoljna i stabilizirana. Jedanaest Gradiščana do sada je bilo pozitivno na koronavirus, devetero je retestirano i negativno je, a već desetak dana nema novih pozitivnih na ovaj virus. U ovom gradu su veoma stroge mjere i u dva karantina te na graničnom prijelazu, najvećem prijelazu u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.