ZBOG BOLOVANJA

Mandić: Pružanje zdravstvenih usluga bi moglo biti dovedeno u pitanje

Ne zna se koliko je zdravstvenih radnika u FBiH otvorilo bolovanje

Vjekoslav Mandić. Avaz

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

Niko ne zna koliko je ukupno zdravstvenih radnika u FBiH na bolovanju u vrijeme pandemije koronavirusa. Potvrđeno je ovo na današnjoj pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite. 

Na pitanje "Avaza" koliko je zdravtsveni sistem na gubitku zbog bolovanja medicinskih radnika, budući da je samo u Kantonu Sarajevo oko 700 njih otvorilo bolovanje, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić je rekao kako niko ne vodi statistiku o bolovanjima u FBiH. 

- Prva 42 dana bolovanja se isplaćuju na teret poslodavca, produženo bolovanja se isplaćuje na teret zdravstvenog osiguranja i mislim da budžet neće biti na gubitku samo će ako se tako nastavi doći u pitanje pružanje zdravstvene usluge, a mislim da sada nismo u toj fazi da je to dovedeno u pitanje - rekao je Mandić. 

Ne postoje statistički podaci koliko medicinskih radnika je ukupno na bolovanju, rekao je Mandić, napomenuvši da se takvi podaci ne dostavljaju. 

Na naše pitanje koliko FBiH ima respiratora, Mandić je rekao kako donacije pristižu te da trenutno ova entitet raspolaže sa oko 260 raspiratora.

- Ja bih još jednom apelirao, respiratori služe samo za najteže slučajeve od ove bolesti i oni naravno da pomažu, ali ne garantiraju život. Naše rješenje je samo da spriječimo da ljudi ne obole, a kad dođe do najtežeg oblika oboljenja tada više ni respirator ni bilo šta ne pomaže jer je tada nemoguća razmjena plinova na nivou alveola, tad nažalost dolazi do smrtnog ishoda - rekao je Mandić. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

Federalni ministar zdravstva je u obraćanju javnosti, poslao i poruku svim stanovnicima FBiH, a posebno penzionerima, s molbom da poštuju ograničenja kretanja koja su trenutno na snazi.

Po njegovim riječima, statistički podaci pokazuju da su dvije trećine umrlih u dobi preko 65 godina.

- Znači, to je ta skupina koja je najrizičnija. Razumite nas da mi ne želimo ograničavati vaše slobode. Znate da trenutno nemamo adekvatnog lijeka za ovu bolest, nemamo još uvijek razvijenu ni vakcinu. Jedini alat koji imamo u rukama to je da spriječimo širenje virusa, jer on samo prelaskom sa jednog čovjeka na drugog produžava svoj život – naveo je Mandić.

Dodao je da, ako se to uspije spriječiti, bit će zaustavljeno širenje bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.