SUSRETI

Radončić s ambasadorom Mađarske i šeficom Misije OSCE-a u BiH razgovarao o sigurnosnim problemima

Zatražena pomoć partnerskih zemalja u opremanju i jačanju sigurnosnih agencija u BiH

Ministar Radončić s ambasadorom Mađarske u BiH Posom. Ministarstvo sigurnosti BiH

Avaz.ba

5.2.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u Sarajevu održao odvojene sastanke s ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Posom (Kriszian Pos) i šeficom Misije OSCE-a u BiH, ambasadoricom Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).  

Ministar Radončić je tokom ova dva sastanka upoznao goste da će BiH imati novi pristup u rješavanju migrantske krize te da će prioritet biti sigurnosni aspekt ovog problema. Zbog toga je zatražio pomoć partnerskih zemalja u opremanju i jačanju sigurnosnih agencija u BiH.


Ministar Radončić sa šeficom Misije OSCE-a u BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH

Ambasador Posa je istakao da bi, u cilju jačanja odnosa i razmjene iskustava, u ovoj oblasti bilo korisno da se uskoro organizira sastanak čelnih ljudi ministarstava BiH i Mađarske, što je Radončić prihvatio. 

Tokom sastanka s ambasadorom Posom razgovarano je i o ubrzanju procedura za potpisivanje nekoliko važnih sporazuma koji bi unaprijedili saradnju policijskih agencija dvije zemlje.

Ministar Radončić je upoznao ambasadoricu Kavalek i s drugim sigurnosnim izazovima, prvenstveno povratkom bh. državljana iz Sirije i Iraka, što dodatno opterećuje kapacitete obavještajno-sigurnosnih agencija.

Naglasio je da je potreban i drugačiji pristup članica EU te da je više pažnje potrebno usmjeriti ka sigurnosnom aspektu krize. 

Zbog toga je naglasio da su Ministarstvu sigurnosti BiH iznimno važne i dragocjena saradnja i pomoć OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.