OD FEBRUARA 2025.

Halil Lagumdžija izgubio u utrci za predsjednika VSTV-a: Sudije Suda BiH izabrale Izu Tankića

To znači da aktualni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, nakon što mu početkom februara 2025. godine istekne mandat, više neće biti ni član Vijeća

Lagumdžiju će naslijediti Tankić. Avaz

N. H.

prije 3 sata 11 minuta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija izgubio je u utrci za novi mandat.

Sudije Suda BiH su odlučile da ovu instituciju, od februara 2025. godine predvodi sudija Izo Tankić. 

Sud BiH, prema Zakonu o VSTV-u, daje jednog člana Vijeća. S obzirom da Lagumdžiji ističe mandat, sudije su odlučile ko će predstavljati tu instituciju u VSTV-u. 

Za ovu poziciju su se kandidovali sudija Izo Tankić, te aktualni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. Tankića je podržalo 22 sudija Suda BiH, dok je Lagumdžiju podržalo 16 sudija.

Halil Lagumdžija će ostati na čelu VSTV-a do kraja ovog mandata, odnosno do početka februara.

Izo Tankić je rođen u Koraju 1956. godine. U Sarajevu je završio Pravni fakultet i položio pravosudni ispit 1981. godine. 

U Tuzli je 1982. godine imenovan za opštinskog javnog tužioca te 1987. godine za sudiju Višeg suda gdje je ostao devet godina. 

Naredne tri godine bavio se samostalnom advokatskom praksom, da bi od 1999. godine obavljao funkciju kantonalnog tužioca u Tuzli.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća 2003. godine imenovan je za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Učestvovao je u radu mnogih stručnih grupa te bio predsjednik Komisije za imenovanje tužilaca u Tuzlanskom kantonu. 

Od 2002. do 2005. godine bio je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Za sudiju Suda BiH imenovan je 1.3.2005. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.