PRENOSIMO

Radončić: Dok su domaći i stranci spavali, migrantska kriza brutalno je udarila u trbuh BiH

Ministar iznio frapantne podatke - za tri godine krize nije zaposlen nijedan novi granični policajac u Graničnoj policiji ili Službi za strance, a budžeti obavještajnoj službi i policijskim agencijama uopće nisu bili povećani

Avaz.ba

4.2.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovarao je danas na intrigantna pitanja novinara N1 televizije Zvonka Komšića. 

Radončić je eksplicitno odgovorio da su institucije BiH i međunarodne zajednice tri godine spavale dok je migrantska kriza udarila u trbuh BiH, ali da krivac ne može biti bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti govorio je i o tome kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pogriješio što je otkazao gostoprimstvo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i da će Crna Gora održati lekciju o državničkom ponašanju.

Odgovorio je i zašto granica prema Hrvatskoj mora biti potpuno neprobojna prema migrantima i zašto je to veliki interes BiH.

Također, Radončić je najavio posjetu Beogradu i Podgorici te znakovito poručio da BiH više nikome ne može garantirati dosadašnji nivo sigurnosti kada su druge zemlje u pitanju, ako se finansijska i materijalno-tehnička pomoć našoj zemlji ne poveća. 

Ministar sigurnosti govorio je i o ogromnim ekonomskim štetama u Unsko-sanskom kantonu i drugdje zbog migranata i oštro kritizirao da međunarodna pomoć u odnosu od 93 posto ide u humanitarne svrhe, a samo sedam posto za rad obavještajno-sigurnosnih agencija koje se susreću s ekstremnim izazovima povratnika sa stranih ratišta i više hiljada neidentificiranih migranata koji prolaze kroz BiH.

Uz to, Radončić je objasnio zašto, neovisno o nekim ranijim unutrašnjim nesporazumima, strateški podržava izbor direktora Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koja je postala značajan sigurnosni partner velikim agencijama...

Radončić je ovom prilikom saopćio i kandidate za buduće ministre u Vladi Kantona Sarajevo i obećao da će oni biti mnogo sposobniji od Konakovićeve nesposobne vlade.

Na kraju pogledajte šta je Radončić izjavio o radu novog Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.