BANJA LUKA

Holokaust je dio najcrnje historije čovječanstva

Uvijek moramo govoriti o ovom najgorem dijelu historije čovječanstva da ne bi bio ponovljen, rekao Mikeš

Mikeš: Uvijek moramo govoriti o ovom najgorem dijelu historije čovječanstva. Agencije

Srna

25.1.2020

Potpredsjednik Jevrejske općine Banja Luka Đorđe Mikeš izjavio je da je holokaust dio najcrnje historije čovječanstva, jer je ubijeno više od šest miliona Jevreja i ogroman broj pripadnika ostalih naroda.

- Uvijek moramo govoriti o ovom najgorem dijelu historije čovječanstva da ne bi bio ponovljen, jer jačaju snage koje, na neki način, podržavaju ono što se desilo Jevrejima i ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu - rekao je Mikeš povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

On je naveo da su Jevreji i Srbi zajednički stradali u Jasenovcu, što ne smije biti zaboravljeno.

- Tragična je naša zajednička sudbina u Jasenovcu. Monstruozno su ubijani Srbi i Jevreji, što ne smije biti zaboravljeno, a Hrvatska se konačno mora suočiti sa strašnom prošlošću - dodao je Mikeš.


Mikeš: Ubistva ne smiju biti zaboravljena. Agencije

On je podsjetio da pripadnici Jevrejske općine Banja Luka svake godine polaganjem vijenaca i posjetom banjalučkom Novom groblju, na kojem se nalazi zajednička grobnica, obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Banjoj Luci i RS.

Godišnjica sovjetskog oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništavanje stanovništva Aušvica 27. januara 1945. u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.