U Cazinu je u povodu 6. avgusta, Dana grada, organizirano pripremanje 4.000 litara “trahane” (tarhane), odnosno 8.000 porcija ovog tradicionalnog krajiškog jela. Tako su se Cazinjani sa svojom “trahanom” uključili u utrku za Ginisa, što su prije njih uradili Tuzlaci s burekom i Travničani s ćevapima.
Rastiranje i sušenje
Domaća “trahana” spremala se na lokaciji Žitarnica u gornjoj čaršiji, a samo za ovu priliku rastirale su je i sušile vrijedne domaćice iz Kulturno–umjetničkog društva “Stijena”.
Uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, “trahanu” su još spremali domaći majstori kuhinje Suljo Čaušević i Suad Puškar.
U šerpi zapremine od 4.000 litara, kuhari su skuhali 8.000 porcija “trahane”, koje su dijeljene posjetiocima.
Mnogi građani su s velikim interesom pratili ovaj nesvakidašnji događaj, a velika količina ovog tradicionalnog krajiškog jela podijeljena je i migrantima u kampu Vučjak u Bihaću.
Opremanje škole
U ovom kulinarskom događaju učestvovao je i poznati bh. kuhar Hamid Kujraković sa svojim projektom “Svijet palačinaka”.
Palačinci su za ovu priliku imali promotivnu cijenu, jer je novac od prodaje bio namijenjen za opremanje kuharskog kabineta u Ugostiteljskoj školi u Cazinu, čiji su učenici, također, učestvovali u ovim događajima.