Svugdje u Bosni se sprema i jede tarhana, samo se u Krajini ovo jelo zove "trahana" i ono je na krajiškoj sofri barem jednom sedmično. Vrijedne Krajiškinje od davnina nekako između prvih košnji trave i okopavanja usjeva rastiru "trahanu" na bijelim čaršafima prostrtim po avlijama ili livadama iznad kuća. Uslijede onda dani sušenja, a mahom djeca čuvaju "trahanu" dok se suši na otvorenom, od ptica ili nekih drugih životinja. Ovaj običaj i način pravljena domaće "trahane" zadržao se i do današnjih dana, kad se u svakoj prodavnici može kupiti tarhana, ali ona niti miriše niti ima okus kao ona domaća.
Zato nije iznenađenje što će Krajišnici baš s domaćom "trahanom", koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz Kulturno-umjetničkog društva „Stijena“, pokušati ući u Ginisovu knjigu rekorda u okviru obilježavanja Dana grada Cazina i u saradnji s Udruženjem kuhara Bosne i Hercegovine.
"Trahanu" će, uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, spremati i krajiški majstori kuhinje Suad Puškar Toro i Suljo Čaušević.
Šerpa, koja je za ovu priliku posuđena iz Tuzle, ima zapreminu od 4.000 litara i u njoj je moguće skuhati 8.000 porcija "trahane", a spremat će je na lokaciji stara Žitarnica u gornjoj čaršiji i trebala bi biti spremna za posluživanje od 14 sati.