IZVJEŠTAJ

U većini policijskih stanica neuvjetne prostorije za zadržavanje

U skoro svim PU konstatirana potreba za videonadzorom

S.K.

23.4.2019

Većina policijskih uprava u BiH ne raspolaže dovoljnim brojem prostorija za zadržavanje, postojeće prostorije su ograničenog kapaciteta, neuvjetene su i u većini nisu pokrivene videonadzorom, što je njihov osnovni problem, rekao je danas ombudsman BiH Ljubinko Mitrović. 

On je istakao je da je skoro u svim policijskim upravama konstatirana potreba za instaliranjem video-nadzora u svrhu kontrole i prevencije nepoželjnog ponašanja ili samopovređivanja uhapšenih osoba.

Promijeniti stanje 

Mitrović, koji je koordinator na izradi specijalnog izvještaja o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u BiH, rekao je da nijedna policijska uprava koja je bila predmet izvještaja nema primjedbe na konačan izvještaj i da svi su podržali ove aktivnosti, jer žele da se stanje u ovim ustanovama promijeni.

On je istakao da su u "Izvještaju o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u BiH" obrađene policijske uprave Banja Luka, Prijedor, Doboj i Bijeljina, koje su u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te policijske uprave Sarajevo, Zenica, Mostar, Travnik i Tuzla u okviru Federalne uprave policije (FUP), kao i prostorije Policije Distrikta Brčko.

Mitrović je rekao da su preporuke ombudsmana BiH vlastima različitih nivoa da se izvrši izdvajanje budžetskih sredstava za neophodnu adaptaciju prostorija za zadržavanje, za zapošljavanje dodatnog kadra u policijskim uprava i organiziranje stručnih usavršavanja policijskim službenicima koji postupaju prema licima lišenim slobode.

On je rekao da je FUP-u upućena preporuka da se uspostavi jedinstvena elektronska evidencija lica lišenih slobode, a MUP-u Republike Srpske da postojeću elektronsku evidenciju lica lišenih slobode usklade sa donesenim odredbama najnovijeg Krivičnog zakonika Republike Srpske.

 - Stanje nije na zadovoljavajućem nivou i očekujemo reakciju nadležnih da se stanje popravi, obilazeći sve policijske uprave stekli smo utisak i sigurni smo u to da su veliki zagovornici promjena i uređenja ovog stanja upravo policijski službenici koji jedva čekaju da se ove prostorije urede - naveo je Mitrović.

Ombudsmen za ljudska prava Jasminka DŽumhur rekla je da nalazi iz Izvještaja o stanju u prostorijama za zadržavanje u pojedinim policijskim upravama u BiH pokazuju da kapaciteti u kojima se vrši smještaj lica koja se zadržavaju ne ispunjavaju minimum tehničkih uvjeta.

Sljedeći korak 

Ona je rekla da u ovom izvještaju nije analizirano pitanje postupanja policijskih snaga, te da je to sljedeći korak.

Predsjedavajuća Institucije ombudsmena BiH Nives Jukić rekla je da će ombudsmeni u budućnosti raditi ove redovne posjete prostorima u kojima se nalaze lica lišena slobode i time djelovati preventivno.

Ombudsmeni BiH su pozdravili izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da će iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru biti povučena odredba o neovlaštenom fotografiranju i snimanju policijskih službenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.