REAKCIJE

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osudila ispisivanje homofobnog grafita

Mržnja i nasilje, koje je povezano s njom, toliko su duboko ukorijenjeni u našu kulturu i svakodnevicu da su postali uobičajeni

A. S.

15.3.2019

Pred otvorenje 5. queer festivala "Merlinka" u Tuzli na nekoliko gradskih lokacija u proteklim danima postavljeni su plakati kojim se građani i građanke Tuzle pozivaju na protest ispred Ateljea "Ismet Mujezinović" u 18 sati zbog „sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog Queer Festa. Danas, na dan otvorenja "Merlinke", na Ateljeu "Ismet Mujezinović" osvanuo je homofobni grafit „Pederi, liječite se!“ 

Ovim povodom oglasila se i Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, koja najoštrije osuđuje ispisivanje homofobnih grafita i traži od policije i pravosuđa Tuzlanskog kantona da adekvatno reagiraju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo, te da ovakva krivična djela definiraju kao krivična djela počinjena iz mržnje. 

- Od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika/ca vlasti zahtijevamo da javno osude svaki homofobni i transfobni grafit/napad, kao i da poduzmu konkretne mjere za borbu protiv homofobnog i transfobnog nasilja, te da adekvatno zaštite organizatorice/re i učesnike/ce Festivala "Merlinka" u Tuzli. Mržnja i nasilje, koje je povezano s njom, toliko su duboko ukorijenjeni u našu kulturu i svakodnevicu da su postali uobičajeni do te mjere da bh. društvo generalno ima indiferentan stav prema ispoljavanju mržnje sve dok ne dođe do eskalacije – kada mržnja preraste u incident ili zločin. Incident i zločin iz mržnje su motivirani netrpeljivošću i/ili predrasudama prema drugačijem u društvu, odnosno prema stvarnim ili/i pretpostavljenim ličnim svojstvima žrtve - stoji u saopćenju Koalicije. 

Koaliciju za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje čine: Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva, Centar za mlade KVART iz Prijedora, "Civil Rights Defenders" iz Sarajeva, Fondacija CURE iz Sarajeva, Fondacija "Mediacentar" Sarajevo , Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, "Otaharin" iz Bijeljine, Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA), Sarajevski otvoreni centar, Udruženje "BH novinari" iz Sarajeva, Vijeće za štampu BiH i Tuzlanski otvoreni centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.