SARADNJA

Jusko na sastanku u Turskoj: Još jedan korak ka izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd

Istakao i potrebu sinhroniziranog djelovanja s nadležnim entitetskim ministrima, kao i činjenicu da je potrebno što prije obaviti pregovore o finansijskoj konstrukciji

MKP BiH

Fena

7.9.2018

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar prometa i infrastrukture Republike Turske Čahit Turhan (Cahit) održali su u četvrtak u Ankari bilateralni sastanak.

Ministar Turhan je istakao da je obim trgovine između Turske i Bosne i Hercegovine prošle godine iznosio gotovo 600 miliona eura, za razliku od 17 miliona eura iz 2003. godine, te da su trendovi ohrabrujući i u prvoj polovini 2018. godine. Očekujući potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, izrazio je nadu da u što skorijem roku primjenom ovog sporazuma obim trgovinske razmjene između dviju zemalja premaši iznos od jedne milijarde eura.

Naglasio je da Republika Turska pridaje veliku važnost projektu cestovne komunikacije Sarajevo – Beograd, ali i značaj razmjene svih informacija o realizaciji ovog projekta, kako s BiH tako i Srbijom, podsjećajući da je ovo zajednička aktivnost triju zemalja.

Zahvaljujući inicijativi predsjednika Turske Erdoana (Erdogana) te svim aktivnostima koje su vođene u proteklim mjesecima, današnjim sastankom napravljen je još jedan korak ka početku realizacije ovog izuzetno važnog projekta.

Ministar Jusko je ponovio značaj aktiviranja svih mehanizama koji su raspoloživi, a tiču se izgradnje ovog cestovnog pravca. Podsjetio je da su aktivnosti intenzivirane potpisanim protokolima o saradnji i pismima namjere, a da je i ovaj sastanak prvenstveno organiziran u cilju realizacije i konkretizacije daljnjih projektnih aktivnosti, smjerova djelovanja i uspostavljanja praktičnijih modaliteta saradnje.

Također, Jusko je podsjetio da su formirane radne grupe za ovaj projekt i u BiH i u Srbiji te istakao značaj uključivanja i predstavnika Republike Turske od samog početka kako bi se aktivnosti u potpunosti sinhronizirano vodile na sve tri strane.

 - Projekt ceste Beograd - Sarajevo je od izuzetnog strateškog značaja za našu zemlju. To nije samo projekt za mene kao ministra, to je projekt za budućnost i bolji život u BiH. Ovo je najbolji način da uvežemo industrijske zone i dva važna međunarodna koridora. Na taj način ubrzavamo razvoj ekonomije, što je od presudnog značaja za zemlju u razvoju kao što je BiH. Koristim priliku da još jednom zahvalim na podršci i ministru Turhanu, posebno predsjedniku Turske na njegovoj odluci da se realizira ovaj projekt - istakao je ministar Jusko.

Jusko je naglasio i potrebu sinhroniziranog djelovanja s nadležnim entitetskim ministrima u Bosni i Hercegovini, kao i činjenicu da je potrebno što prije obaviti pregovore o finansijskoj konstrukciji kad je u pitanju ovo cestovno povezivanje.

Ministar Turhan je dodao da se u Turskoj vode razgovori o temi finansiranja, te da su u pregovore uključeni i finansijski eksperti i predstavnici EXIM banke, od kojih se očekuje najveći doprinos u vezi s ovim pitanjem. Sva ova pitanja potrebno je riješiti prilikom izrade sporazuma kojim će se detaljno urediti pitanje izgradnje cestovne komunikacije Sarajevo – Beograd.

Na sastanku je razgovarano o cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom prometu. Iznijete su inicijative za dopunu Sporazuma o zračnom prometu te su razmijenjene informacije o modalitetima unapređenja saradnje u oblasti prijevoza opasnih materija i lako kvarljive robe, razvoja intermodalnog prometa i formiranja i funkcioniranja logističkih centara, za šta je turski ministar izrazio spremnost da predstavnici Turske podijele iskustva sa predstavnicima u BiH.

Ministar Turhan je naglasio i procese transformacije u oblasti e-usluga koji se uspostavljaju u Turskoj, prvenstveno kroz jačanje javne uprave. Razgovaralo se i o mogućnostima saradnje u oblasti komunikacija.

Na kraju, ministar Turhan je pozvao ministra Juska na svečanost povodom otvorenja novoizgrađenog aerodroma 29. oktobra ove godine u Istanbulu.

Sastanku su, osim ministra Juska, prisustvovali ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović i pomoćnik ministra Zoran Andrić, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.