UNSA

Počinje gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

( S. Saletović)

Piše: A. NUHANOVIĆ

30.7.2018

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine početkom iduće godine krenut će izgradnja Univerzitetske biblioteke, koja će biti smještena u kompleksu Kampusa u Sarajevu, a nova riznica znanja za sve tragaoce, ljubitelje knjige, kulture i umjetnosti, vrata će otvoriti u naredne dvije godine.

Konstatirano je to danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) tokom susreta ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominaha i Khalid Abdulrahman Othman Hassana, predstavnika konzorcija IMAR "Urban Consultants" i "ahA+knAp" sa rektorom Rifatom Škrijeljem.

Tokom ovog susreta rektor Škrijelj i Khalid Abdulrahman Othman Hassan potpisali su Ugovor za reviziju izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem biblioteke.

22 miliona američkih dolara

Inače, kako je odranije poznato, Univerzitetska biblioteka će biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a vrijednost je procijenjena na 22 miliona američkih dolara, što do sada predstavlja najveći grant ove vrste. Izgradnju će finansirati Saudijski fond za razvoj. Riječ je o dugo pripremanom projektu, za koji su idejno rješenje uradili stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Ambasador Mominah naglasio je da će nova zgrada biblioteke po prostoru i opremljenosti zasigurno biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu.

- Naša vlasti u Saudijskoj Arabiji uvijek je pomagala Bosni i Hercegovini i smatra je prijateljskom zemljom u svim aspektima. Uvijek smo bili uz BiH. Gdje god se projekti nude, odmah se odazivamo i dajemo podršku, a ta pomoć se daje svima u ovoj zemlji bez obzira za vjeru i naciju. BiH ima potencijala za razvoj i mi ćemo učiniti sve i obaveza nam je da pomognemo napredak države. Nadam se da će ovaj projekt biti od koristi za obrazovanje i edukaciju tako da korist imaju svi, ne samo u BiH nego i u regiji i šire – kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Izrazio je uvjerenje da će odabrana firma profesionalno uraditi projekt na vrijeme.

Razvoj BiH

Khalid Abdulrahman Hassan je izrazio nadu da će biti još sličnih projekata i donacija kojima se pomaže BiH, ističući da BiH ima velike šanse za razvoj, a oni će različitim projektima dati doprinos tom razvoju.

- Nadam se da će biti još ovakvih velikih projekata za BiH i da će uvijek biti u korist razvoja ove zemlje. Vjerujemo da ova zemlja ima priliku da se razvija i nama je čast da učestvujemo u takvim projektima i razvoju ove zemlje – kazao je Khalid Abdulrahman Hassan.  

Rektor Škrijelj je naglasio da je Ugovor za reviziju izvedbenog projekta biblioteke od velike važnosti za UNSA, Kanton Sarajevo i BiH. Podsjetio je da je UNSA jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH koji će iduće godine obilježiti 70. godišnjicu te je stoga izgradnja biblioteke od neprocjenjive važnosti. 

Milion knjiga  

Ideja za gradnju biblioteke nastala je još 2010. godine, a kako je najavio Adnan Pašić, idejni tvorac projekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Univerzitetska biblioteka bit će kapaciteta 15.500 bruto metara kvadratnih i moći će deponovati blizu milion knjiga.

Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, s knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.