REAKCIJE

Dodik: Ni ja ne vjerujem u teorije zavjere, ali vjerujem u zavjeru i o jednoj takvoj i govorim

Arhiv

Srna

3.7.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da on nije rekao da Velika Britanija šalje vojnike obavještajce da prate izborni proces u BiH i spriječe ruski utjecaj, već britanski ministar odbrane Gevin Vilajmson (Gavin Williamson), a prenijeli svjetski i domaći mediji. 

Na pitanje Srne da prokomentira današnje saopćenje Britanske ambasade, u kojem "mole sve relevantne faktore" da, kako kažu, prestanu s pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje, Dodik je rekao da ukoliko Britanska ambasada ima potrebu da polemiše o temi izbora i izborne kampanje s Miloradom Dodikom, a to i čine ovim saopćenjem, predložio im je da prvo obave razgovor sa članom svoje vlade, koji je upravo i rekao da imaju namjeru da se aktivno uključe u izborni proces.

- Ambasada Velike Britanije ne bi smjela držati slovo o slobodi izražavanja niti bilo kojem unutrašnjem političkom pitanju, jer prvo nisu ovdje da bi se time bavili, a drugo britanski ambasador se nedavno grubo obrušio na uređivačku politiku RTRS-a za šta bi iz bilo koje zemlje koja ima suverenitet bio naprasno isprašen - istakao je predsjednik Republike Srpske.

Komentirajući navode iz Ambasade da ne mogu ignorirati njegove nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, te da je to vrsta "političkog pritiska i zastrašivanja koja je u potpunosti neprihvatljiva", Dodik je rekao da on nije ništa drugo tvrdio nego da su urednici BN TV-a bili na obuci u Londonu, što Ambasada Velike Britanije i potvrđuje.

– I na kraju, morat ću se složiti s Britancima kada pominju teorije zavjere. Ni ja ne vjerujem u teorije zavjere, vjerujem u zavjeru i o jednoj takvoj i govorimo posljednjih dana – poručio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.